29.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Dünya Gümrük Günü Programı, Başbakan Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirildi

Dünya Gümrük Günü Programı, Başbakan Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirildi

Dünya Gümrük Günü Programı, Başbakan Binali Yıldırım ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın teşrifleriyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) konferans salonunda gerçekleştirildi.

Dünya Gümrük Günü Programı, Başbakan Binali Yıldırım ve AK Parti Genel Başkan yardımcısı Hayati Yazıcı’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) konferans salonunda düzenlenen programda konuşan Başbakan Binali Yıldırım,  Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, tır sistemine ilişkin teknik alt yapısı hazırlanan "e-TIR" projesine öncülük ettiğini anlatarak, projenin, ulusal gümrük sistemleri ile diğer paydaşlar arasında güvenli veri değişimi ve eşyanın ülkeler arasında güvenli, düzenli aktarımı imkanı getirdiğini vurguladı.

e-TIR uygulaması şubat ayında yürürlüğe girecek

Yıldırım, Birleşmiş Milletler, Avrupa Ekonomik Komisyonu ve Uluslararası Karayolu Birliği ortaklığında İran ile 27-28 Kasım 2015'te fiilen başlatılan "e-TIR" uygulamasının, bu yılın Şubat ayında tamamen yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Projenin, pilot uygulama boyunca başarıyla sürdürüldüğünü anlatan Yıldırım, sonuçların Birleşmiş Milletler bünyesindeki tır sözleşmesine taraf olan 70 ülkeyle de paylaşıldığını kaydetti.

Komşu ülke Gürcistan ile bu yıl içinde tamamlanması planlanan "e-TIR" pilot projesinin uygulamaya konulduğunu bildiren Yıldırım, projeyle gümrükten gümrüğe gerçek bir bilgi değişiminin sağlanacağını açıkladı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük kaçakçılık operasyonu

Başbakan Yıldırım, gümrüklerin güvenlik kadar önemli olduğunu vurguladı.  Bu konunun ne kadar hayati öneme sahip olduğunu, geçen yıl yaşanan bir olayın açıkça ortaya koyduğunu hatırlatan Yıldırım, "Cumhuriyet tarihinin deniz yoluyla tek seferde yapılan en büyük kaçakçılığı, titiz ve gayretli çalışmalar sonucu engellendi. Böylece 30 milyon lira değerinde, 100 tonu aşkın sigara kaçakçılığı önlenmiş oldu. Bu tarihi başarıdan dolayı Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci başta olmak üzere, ekibini tebrik ediyorum." diye konuştu.

"14 kişinin hatırını soracağına bir kişinin hatırını sorup gidecek"

Türkiye'nin, kalkınmasını her alanda hızla sürdürdüğünü kaydeden Yıldırım, şirket kurulması ve tasfiyesi konusundaki düzenlemelerle şirket kurma kolaylığında dünyada 84'üncü sıradan 14'üncü sıraya yükseldiğini aktardı. 

Eskiden gümrüklerde vatandaşın polis, gümrükçü, sağlıkçı ve diğer birimlere tek tek gittiğini ifade eden Yıldırım, "Onların gönlünü razı etmeden kapıdan geçemiyor, böyle bir sistem olur mu? Şimdi kafayı uzatacak pencere, pencerede bir adam, 14 kişinin hatırını soracağına bir kişinin hatırını sorup geçip gidecek. Vatandaşa da memura da ticaret yapana da kolaylık. İnsanın müdahalesi ne kadar fazla olursa o kadar sorun olur." şeklinde konuştu.

Bakan Tüfenkci: Vesayet anayasası milletin iradesiyle değişecek

Programda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Meclis'teki anayasa değişikliği çalışmalarının tamamlanmasının ardından artık sözün millette olduğunu belirtti.

Anayasa paketini ve cumhurbaşkanlığı sistemini Türkiye'ye kazandırmak için ellerinden geleni yaptıklarına işaret eden Bakan Tüfenkci, “Tankların gücüyle yapılmış ve kabul edilmiş vesayet anayasası inşallah milletimizin iradesiyle değişecektir. Biz bir yol yürüyoruz. Makamlar, unvanlar önemli değil. Halkımız kazansın, ülkemiz büyüsün istiyoruz. Bundan sonra inşallah milletin iradesi tecelli edecek" dedi.

Ekonomide her şey kontrol altında

Bakan Tüfenkci, hükümet olarak ekonomi alanında da önemli adımlar atıldığına dikkati çekerek, "Ekonomide her şey kontrol altında. Ekonomimizi etkileyen, ekonomiyle ilişkili her konuda kolaylık sağlayan, iş adamlarımızı rahatlatan tedbirler alıyor, yeni teşvikleri uyguluyoruz." diye konuştu. 

Gümrük işlemlerinin tek noktadan gerçekleşmesine olanak sağlayan Tek Pencere sistemini de anlatan Bakan Tüfenkci, "Bu sistemde, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörle iş birliği ve bilgi paylaşımı yapıyoruz. Tek Pencere'de tüm işlemler ve bilgi akışı elektronik ortamda gerçekleşmektedir. Sistem, e-belge ve e-başvuru olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. E-belge aşamasını tamamladık. 2017'nin ilk yarısında da e-başvuru aşamasını inşallah tamamlamış olacağız." diye konuştu.

Bakan Tüfenkci, ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik politikaların belirlenmesinde kamu ile özel sektör iş birliğinin artırılması amacıyla kurulan Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu'nun, devlet ve özel sektör iş birliğinin göstergesi olduğunu söyledi.

TIR Sistemi'ne ilişkin teknik altyapısı hazırlanan e-TIR'a dünya çapında öncülük ettiklerini belirten Bakan Tüfenkci, İran ile 27-28 Kasım 2015'te fiilen başlatılan e-TIR projesinin şubatta tamamlanacağını kaydetti.

Tüfenkci, gümrük idarelerinin etkinliğini artıran projeleri hayata geçirdiklerini anlatırken, Avrupa Birliği ile Gümrük Kodu ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Terör örgütleriyle mücadelenin sınır kapılarında da etkin bir şekilde sürdüğünün altını çizen Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Suriye, İran ve Irak'a açılan kapılarımızın tamamına Yüz Tarama Sistemleri kurduk. Yani içeri giren herkesin kimlik bilgileriyle birlikte yüzleri de bilgisayar sistemlerimize kaydediliyor. Plaka Tanıma Sistemlerini de bütün sınır kapılarına kurduk. Ülkemizin güvenliği ve asayişinin sağlanması noktasında diğer kolluk kuvvetlerimizle yakın bir iş birliği içinde çalışıyoruz. Tüm bu bilgileri paylaşıyoruz. Teknolojinin bütün imkanlarından faydalanıyoruz."

Bakan Tüfenkci, son bir yılda sadece güvenliği sağlamak ve kaçakçılığı önlemek için 60 milyon liralık teknolojik yatırım yaptıklarını belirterek, bu dönemde 13 yeni X-Ray cihazı kurduklarını aktardı.

Bakan Tüfenkci, daha sonra Başbakan Binali Yıldırım'a ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya hediyeler takdim etti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) konferans salonunda düzenlenen program sabah saatlerinde Müsteşar Cenap Aşcı’nın da katıldığı Ticaretin Kolaylaştırılması Alanında Kamu-Özel Sektör İşbirliği konulu panel ile başladı.

Öğleden sonra devam eden programda Bakan Tüfenkci tarafından bakanlık personeli ve özel sektör paydaşları temsilcisi toplam 21 kişiye Liyakat Sertifikası verildi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın