28.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

DÜNYA SAĞLIK HAFTASI

DÜNYA SAĞLIK HAFTASI
Dünya Sağlık Örgütü’nün  (WHO)  kuruluş yıldönümü (1948) vesilesiyle her yıl 7-13 Nisan Dünya Sağlık Haftası olarak kutlanmaktadır. Her yıl hafta dolayısıyla önemli bir halk sağlığı sorunu belirlenmekte ve çeşitli etkinliklerle gündeme getirilmektedir.
“Sağlıklı Yaşam”, bireylerin yaşamında vazgeçemeyecekleri en temel haktır. “Bir milletin en büyük serveti yetiştireceği sağlıklı nesillerdir.” felsefesiyle hareket eden ülkelerin yaşamsal öncelikleri arasında yer alan çağdaş sağlık hizmetlerinde ulaşılan nokta, gelişmişlik düzeyinin en temel göstergelerinden biridir.
Sağlık Haftası, insanların sağlık kurumlarını öğrenmesi ve sağlıklı yaşama bilincine kavuşması için Birleşmiş Milletler Örgütü tarafından 7-13 Nisan tarihleri arasında kutlanan haftadır. İnsanların sağlık kurallarını öğrenmesi ve sağlıklı yaşama bilincine kavuşması çok önemlidir. 2014 Dünya Sağlık Günü’nün konusu vektörle bulaşan hastalıklar olarak belirlenmiştir.
Vektörle bulaşan hastalıklar enfekte sivrisinek, kene, kum sineği (tatarcık) gibi artropodaların sokması, ısırması ile bulaşan enfeksiyon hastalıklarıdır. Dünya Sağlık Örgütü dünya genelindeki tüm enfeksiyon hastalık yükünün %17’sini vektörle bulaşan hastalıkların oluşturduğunu tahmin etmektedir. Sıtma, dengue, chikungunya, sarı humma, Japon ensefaliti, lenfatik filariasis, leishmaniasis, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, tularemi gibi pek çok vektörle bulaşan hastalık insanlar için tehdit oluşturmaktadır.
Dünyada ölüme en fazla sebep olan vektörle bulaşan hastalık sıtmadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında 627.000 kişinin hayatını sıtma nedeniyle kaybettiği tahmin edilmektedir. Sıtmaya bağlı ölümlerin %90’ı, Afrika kıtasının Sahra Çölü’nün altında kalan bölgeden olup %77’si de beş yaş altı çocuklarda görülmüştür.
Son yıllarda uluslararası seyahat ve ticaretin artması, iklim değişikliği gibi çevresel faktörler nedeniyle vektörle bulaşan hastalıklarda artış izlenmektedir.
Bu yıl Dünya Sağlık Haftasının konu teması Vektörlerle bulaşan hastalıklar olması hasebiyle ülkemiz için risk oluşturan ve ençok görülen SITMA HASTALIĞI ve KENE ile bulaşan kırım Kongo kanamalı ateş hastalıkları konusunda halkımıza yönelik çeşitli bilgilendirici ve farkındalık oluşturan proje ve etkinlikler düzenlenmektedir.
Bu vesileyle tüm halkımızın Dünya Sağlık Haftasını kutlar sağlık, mutluluk ve esenlikler dilerim.
                                                                                                                                                                                                                                             Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü
http://www.malatyabeydagi.com/haber/2011/dunya-saglik-haftasi.html

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın