19.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

“Eteklerdeki Taşlardan Arınmak”

“Eteklerdeki Taşlardan Arınmak”

 Cumhuriyet tarihimizde, milli mücadele dönemi ve akabindeki kurucu 1921 anayasası ve 1924 anayasası nazara alınmasa, sair 1961 ve 1982 anayasalarının, darbenin hemen akabinde, asker postallarının gölgesinde inşa olunduğu aşikardır.

Bir asra yaklaşan cumhuriyet tarihimizde ilk kez, asker gölgesi olmaksızın, ülkenin %85 ni aşkın katılım oranı ile muhteşem bir demokrasi sınavı verilmiştir.

Dünyada 57 ülkede sandık kuran başka devlet olmadığı varsayımı ile 86 milyonun iradesinin tecellisi ile inşa olunan bir demokrasi sınavı…!

       Külliyen bir anayasa değişikliği olmasa da, 18 maddenin değişimi ve bağlantılı 70'i aşkın anayasa maddesini ilgilendirmesi hasebiyle gerek hükümet modeli değişikliği, gerekse devleti şekillendiren yasama-yürütme ve yargı erkinin yeniden ve silbaştan tanzimi yönleriyle, çok esaslı ve kurucu bir anayasa değişim paketi olduğu şüphe götürmez..

      Koalisyon tipi hükümet modellerinin, sıkıyönetim uygulamalarının, askeri yargı ve çift başlı yargının, Başbakanlık kurum ve kavramının tarih olması gibi olağanüstü kazanım ve değişiklikleri barındıran bir referandum paketi..!

      2017 anayasa değişiklik paketinin en büyük sosyolojik kazanımı;

Çok partili ve parçalı siyasi tarihimizin zamanla yok olarak, 2 ana eksen etrafında siyasetin şekillenmesidir..!

%5 lerin, %10 ların ayrı baş tutmasından ziyade, %50+ içinde anlam ve hayat bulma arayışına şahit olacağız..!

Referandum hazırlık aşamasından başlayarak  ve her geçen gün artan bir dayanışma içinde, aşırılıklardan arınmak zorunda kalan, mecburi ortaklık modelinin Türk siyasi yaşamına girme miladıdır, 16 nisan 2017…!

Gözden kaçan bir başka olgu da ;

Ana muhalefet partisinin tek başına iktidar olma şansı, son yarım asırda mümkün olmamasına rağmen, artık %50 yi arayan yegane 2 partiden biri olan ana muhalefet partinin iktidar olma şansının çok ciddi oranda doğmuş olmasıdır…!

Hükümet Sistemi rol modeli olan ABD'nin 2 asrı aşkın başkanlık tarihine bakıldığında, bunun ne denli güçlü bir olasılık olduğu rahatlıkla görülecektir.

    Türk siyaset tarihinde, aşırılıklardan arınmak zorunda kalan, kazanmak için eteklerdeki ödünç nefret taşlarından kurtulmak zorunda kalan, ortak akıl arayışındaki siyasi ortaklıklar devri başlamıştır..

"Alternatifsiz hükümet" kavramı da tarih olmuştur..!!!

 

                                   Eyüphan Korkmaz

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın