19.04.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Vali Toprak : Taşlar Adeta Fısıldıyor

Vali Toprak : Taşlar Adeta Fısıldıyor

TARİH TAŞLARA YAZILMIŞ VAZİYETTE

Battalgazi Belediyesi'nce 2005 yılından itibaren düzenlenmeye başlayan ve bu yıl 8. gerçekleştirilen “Melita’dan Battalgazi’ye Tarih, Arkeoloji, Kültür, Sanat Günleri” temalı Kervansaray Buluşması etkinliği bu gün başladı.

Vali Toprak’ında yer aldığı Battalgazi ilçesi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayında düzenlenen 8. Kervansaray Buluşması etkinlerine, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ve Mustafa Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Battalgazi Kaymakamı Vedat Yılmaz, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve yönetim kurulu üyeleri, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı Abdulkadir Akgül ve yönetim kurulu üyeleri, protokol üyeleri ile  çok sayıda vatandaş katıldı.

Kervansaray Buluşması'nda Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Rektör Prof. Dr. Kızılay, Büyükşehir Belediye Başkanı Çakır, Milletvekilleri Çalık ve Şahin, TESKOMB Genel Başkanı ve Yozgat Milletvekili Akgül açılış ve selamlama konuşmaları gerçekleştirdi.

Vali Toprak, tarihi kervansarayların yapımını gerçekleştiren ecdadımıza minnettarlığını ve şükran duygularını ifade ederken, “Bu tür etkinliklerle gelecek nesillere bu ruhu, bu güzellikleri vermenin görevini de yapmış oluyoruz, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve emeği geçenlere teşekkür ederim. Tüm alanlarda yapılan hizmetlerin yanı sıra tarihi alanların restorasyonu ve düzenlenen etkinliklerle kadim kültürün, medeniyetin yeniden canlandırılması için el birliğiyle katkılar sunuyoruz. Bu eserler kolay vücuda gelmedi. Taşlar adeta fısıldıyor. Tarih taşlara yazılmış vaziyette. Geçmişimize ve geleceğimize köprü kuran bu eserlere minnettarlığımızı ifade ediyoruz." dedi.

         Bakan Tüfenkci, Geçmiş dönemlerde özellikle ticaretin gelişmesi, büyümesi noktasında İpekyolu üzerindeki hanlar ve kervansarayların önemli işlevler gördüğünü, kervansarayların sadece ticaretin gelişmesinde değil ilim ve kültürün de gelişmesinde etkili olduğunu belirterek, kervansarayların adeta birer mektep vazifesi gördüğünü ifade etti. Kervansarayların restorasyon ile yeniden hem turizme hem ticarete kazandırılması ile günümüzde de önemli görevler göreceğine inandıklarına işaret ederek, yapılan araştırmalara göre Anadolu'da 200'den fazla kervansaray bulunduğunu, bunların bulundukları İllerin geçmişle bağlarını kurma anlamında önemli katkılarının bulunduğunu, o ilin gelişmesi bakımından da güzel görevler gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Battalgazi Belediye Başkanı Gürkan tarafından Bakan Tüfenkci, Vali Toprak, Milletvekili Çalık ve protokol üyelerine etkinlik anısına tablo hediye edildi.

Tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı' nda düzenlenen tarihi eserlerin yanı sıra 15 Temmuz darbe girişiminde çekilen fotoğrafların da yer aldığı serginin açılışı gerçekleştirilerek sergi gezildi.

TESKOMB ile Battalgazi Belediyesi arasında ilçede TESKOMB tarafından yapılacak okul protokolünün imzalanmasının ardından Alacakapı Camisi inşaatı ve Orduzu Tarihi Çınar Turizm Başvuru Merkezi Sosyal Tesisi temel atma töreni gerçekleştirildi.

Poyraz Konağı Mahalle Müzesi ve Şehit Fevzi – Beylerbaşı Kültür Merkezi'nin açılışının ardından Vali Toprak, Bakan Tüfenkci’nin programı dolayısı ile İlimizden başka bir İle gidecek olması sebebi ile kendisi yolcu etmek üzere etkinlikten ayrıldı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın