29.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

11 bin 136 aileye, tarımsal destek

11 bin 136 aileye, tarımsal destek

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 11 bin 236 küçük aile işletmesine tarımsal destekleme kapsamında 3 milyon 730 bin lira ödendiğini açıkladı. Küçük aile işletmelerinin desteklenmesi adıyla verilen desteklemeler her bir aile için ortalama 330 lirada kaldı.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Bakan Fakıbaba’ya yönelttiği soru önergesinde Tarımın, Türkiye ekonomisinin en önemli dinamiği olmasına karşılık iktidarların tarım politikalarının çiftçilerin, özellikle de küçük üreticilerin aleyhine geliştiğini belirterek, “ Çiftçiler sosyal güvenceden yoksun haldeler, et üretiminden hububata kadar çoğu ürün ithalat yoluyla getirilmekte ve yerli üreticinin mağdur olmasına neden olmaktadır” dedi.

Gürer, önergesinde “Aile çiftçiliğinin desteklenmesi için 2016 ve 2017 yılında verilen teşvik var mıdır? Kaç çiftçi yararlanmıştır?” şeklindeki sorularına yanıt verilmesini istedi.

69 İLDE AİLE İŞLETMELERİNE DESTEK

Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba “Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı ve işletme büyüklüğü 5 dekar ve altında olan çay ve fındık ürünleri hariç meyve, sebze, süs bitkisi ve ıtri-tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapan kamu kurum ve kuruluşları dışındaki gerçek ve tüzel kişilere destekleme ödemesi yapılmaktadır. Bu kapsamda 2017 yılında 69 İl’de 11.136 küçük aile işletmesine 3 Milyon 730 Bin TL ödeme yapılmıştır” açıklamasında bulundu.

DEKAR BAŞINA 100 LİRA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba şunları söyledi: “18.08.2017 tarihli ve 30158 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2017 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar kapsamında küçük aile işletmelerine 100 TL/da destekleme ödemesi yapılacaktır. Bu kapsamda müracaatlar 29 Aralık 2017 tarihinde sona erecek olup, ödemelerin 2018 yılı Mart ayı içerisinde yapılması planlanmaktadır.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2017 yılı içinde 69 ilde küçük aile işletmelerine verilen destek miktarının çok düşük olduğunu söyledi. 11 bin 136 aileye verilen 3 milyon 730 bin liranın, her bir aileye oranlandığında bu rakamın 330 lira civarında kaldığını belirten Gürer, “Küçük aile işletmeleri için verilen ortalama destek bir traktörün mazot deposunu bile ancak doldurabilir. Küçük aile işletmeleri, soruna çözüm olabilecek şekilde daha yüksek destekleme miktarlarıyla gerçek anlamda desteklenmelidir” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın