29.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Ağbaba, Doğanşehirlilerle bir araya geldi

Ağbaba, Doğanşehirlilerle bir araya geldi

“Ülkenin kaderini bir kişiye teslim edip, adına ‘Türk Tipi’ diyorlar”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Hayır çalışmalarına devam ediyor. Doğanşehirliler Derneği’ni ziyaret eden Ağbaba, “Yasama,Yürütme ve Yargı’nın bir kişi eliyle yönetilmesini istiyorlar. Ülkenin kaderini bir kişiye teslim edip, adına da ‘Türk Tipi’ diyorlar. Türkiye’yi uçuruma sürükleyecek bu değişikliğe ‘evet’ dememiz elbette düşünülemez” dedi. Ağbaba; “Çavuş olmak  için  bile önce onbaşı olmak gerekiyor  ama ülkenin başkan yardımcısı olmak  için hiç bir nitelik aranmıyor” şeklinde konuştu.

Dernek binasında Doğanşehirliler Derneği Başkanı Dilaver Gür ve yöneticiler tarafından karşılanan Ağbaba, burada Başkanlık sistemiyle ilgili gerçekleri anlattı. Dernek üyelerinin getirilmek istenen sistemle ilgili sorularını yanıtladı.

Dünya’nın hiçbir yerinde böyle bir sistem yok

 Hayır’ı  anlatmak için tüm Malatya’yı dolaştıklarını, çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Herkesin evetine  hayırına saygı duyuyoruz. Hayır derken bunun tüm gerekçelerini ortaya koyuyoruz. Yeni sistemin Yasama-Yürütme ve yargıyı bir elde toplamayı amaçladığını, bunun Türkiye’yi felakete götüreceğini somut gerekçeleriyle dile getiriyoruz.Yasa yapamayan Yasama organı olur mu? Neredeyse tüm üyeleri başkan tarafından belirlenen Yargı organı olur mu? Tamamı başkan tarafından atanan Yürütme organı olur mu? Dünya’nın hiçbir ülkesinde  böyle bir sistem yok.Türk Tipi başkanlık dedikleri, tek bir kişinin her şeyi belirlediği, ülkenin kaderinin o kişiye emanet edildiği bir sistem. Buna evet dememiz, onay vermemiz elbette düşünülemez” dedi.

Başkan, yardımcıları ve bakanlara bir ömür boyu dokunulamayacak

Ağbaba değişiklik maddeleriyle ilgili de bilgiler vererek “Halkın vergilerinin nereye harcanacağını hangi kuruma ne kadar  para aktarılacağını eşit ve adil  bölüşümü Meclis  bütçe eliyle gerçekleştiriliyordu.Ancak  anayasa değişikliği ile bu yetki Meclisten alınıp  başkana  devrediliyor. Yani bundan  sonra milletvekilleri halkın alın terlerinden toplanan vergilerin nerede ne zaman nasıl harcandığını  denetleyemeyecek. Meclisin sadece bütçe yapma yetkisi değil aynı zamanda bakanları denetleme yetkisi de elinden alınıyor. Milletvekillerinin gensoru, bakanlara sözlü soru gibi yetkileri  elinden alınmış olacak. Bakanlar  milletin temsilcisi olan milletvekillerine hesap vermeyecekler. Eskiden bir bakanla  ilgili işlem yapılması için 55 milletvekilinin imzası gerekiyordu. Şimdi bu sayı 301’e  çıktı.  Yani başkanın , yardımcılarının, ve  bakanları yargılamak neredeyse imkansız hale geliyor. Sadece görevleri esnasında değil daha sonraki süreçte de bir zırhla korunacaklar.”ifadelerini kullandı.

 

“Onbaşı olmadan çavuş olunmayan ülkede, başkan yardımcısı olmak için hiçbir şart yok”

Getirilmek istenen  sistemin her yönüyle çelişkilerle  dolu olduğunu kaydeden CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Örneğin başkan yardımcılarının bu  göreve gelmeleri için neredeyse hiçbir şart yok. 18 yaşından büyük herkes -tabi başkan isterse- başkan yardımcısı olabiliyor. Oysa bir okula müdür olabilmek için en az  3 yıl öğretmen olma şartı  aranıyor.  Bir  kurumda şef  olmak için belli  bir süre çalışma şartı  aranıyor. Çavuş olmak  için  bile önce onbaşı olmak gerekiyor  ama ülkenin başkan yardımcısı olmak  için bir  seçime  girmenize bile gerek yok. Başkan , eşini,çocuklarını veya kapı komşusunu yardımcısı yapabilir. Onu  engelleyen hiçbir anayasa maddesi  olmayacak. Bu nedenle yetkiyi  bir adama  verirseniz o kişi de hata yaparsa tüm ülke bedelini  öder.  Tek adamla  yönetilen ülkelerde ekonomisi düzgün olan insanları  huzur içinde yaşayan  tek  bir tane  bulamazsınız.” Şeklinde konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın