29.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Ağbaba, İçişleri Bakanı Soylu’ya “Seçilmiş belediye başkanlarının, ‘hayır’ diyenlerin de vergileriyle ‘evet’ propagandası yapmaları etik midir?

Ağbaba, İçişleri Bakanı Soylu’ya “Seçilmiş belediye başkanlarının, ‘hayır’ diyenlerin de vergileriyle ‘evet’ propagandası yapmaları etik midir?

AĞBABA, YASAYI HATIRLATARAK  TEPKİ GÖSTERDİ

“BELEDİYELER KANUN TANIMIYOR”

“PROPAGANDA İÇİN NE KADAR PARA HARCADILAR?”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, AKP’li belediyelerin referandum sürecinde taraf olduklarını, kamu kaynaklarının ‘Evet’ için harcandıklarını,yapılanların 298 sayılı kanuna açıkça aykırı olduğunu belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi( CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba,  Malatya Büyükşehir, Yeşilyurt ve Battalgazi Belediyelerinin referandumda evet çıkması için propaganda yapmalarının yasalara aykırı olduğunu belirterek konuyu meclis gündemine taşıdı. Ağbaba, İçişleri Bakanı Soylu’ya “Seçilmiş belediye başkanlarının, ‘hayır’ diyenlerin de vergileriyle ‘evet’ propagandası yapmaları etik midir? Sürekli hak ve adaletten  bahseden AKP’nin,haksız ve adaletsiz yürüttüğü seçim çalışmaları ne zamana kadar sürdürülecektir?”diye sordu.

298 SAYILI YASA ‘YASAK’DİYOR

Ağbaba açıklamasında “Malatya Büyükşehir Belediyesi ile merkez ilçe olan Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerinin AKP’li başkanları referandum sürecinde Malatyalıların Evet oyu kullanmalarını sağlamak için ellerinden gelen tüm çabayı göstermekte, kamu kaynaklarını kullanarak propaganda çalışmalarını aralıksız sürdürmektedirler. 5 Aralık 2013 Tarihli 28842 sayılı Resmi Gazetede 554 sayılı Yüksek Seçim Kurulu Kararlarını yayınlanmış, ilgili  kararın J bendinde seçim sürecinde yapılmayacak işler kısmında 298 sayılı Kanuna atıfta bulunularak “Devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara  bağlı daire ve müesseseler, siyasi bir partinin lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyuna tesir etmek maksadıyla her türlü yayınlarda bulunmaları yasaktır ” şeklinde açıkça belediyelerin propaganda yapmalarının yasak olduğu belirtilmesine rağmen, belediyeler kural ve kanun tanımaz şekilde çalışmalarına devam etmektedir” dedi.

‘KARARIMIZ EVET DİYEN’ BAŞKAN SUÇ İŞLİYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya’dan örnekler vererek devam ettiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır imzalı “Kararımız Tabi ki Evet” yazan büyük boy brandalar Malatya’da muhtelif yerlere asılmış, 2. Ordu İstihkam Alayı Komutanlığı (Altay Kışlası) da dahil olmak üzere yine şehrin muhtelif yerlerine kırmızı ve beyaz taşlarla EVET yazılmıştır. 18 Şubat 2017 Tarihinde toplu açılış törenlerine katılmak için Malatya’ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resimleri ile EVET yazan bayraklar, ziyaretin üzerinden bir aya yakın süre  geçmesine rağmen halen Malatya sokaklarında dalgalanmaktadır. 3-4 Mart 2017 tarihinde yine  Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonuyla 81 ilden 500 genç Malatya’ya davet edilerek EVET propagandası yapılmıştır.”

 

BELEDİYELER PROPAGANDA İÇİN NE KADAR HARCADI?

Yaşanılanlar hukuksuzlukları  TBMM’ye gündemine taşıyan Veli Ağbaba, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

Ağbaba önergesinde; “298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki kanunda açıkça belirtilmesine rağmen AKP’li belediyelerin vatandaşların oyunu etkilemeye yönelik seçim propagandası yapmalarına ne zaman müdahale edilecektir? Malatya’da yaşanılanlar AKP’li belediyelerin  kanun ve kural tanımadıklarının ispatı değil midir? Malatya Büyükşehir, Yeşilyurt ve Battalgazi Belediyeleri bugüne kadar referandum için  kaç liralık tanıtım ve reklam çalışması yapmışlardır? Ayrı ayrı hangi belediye, nereye , ne kadar harcama yapmıştır? Bayrak, branda, billboardlar için ödenen paralar hangi kaynaktan karşılanmaktadır? Belediye başkanları bu çalışmalar için kendi ceplerinden harcama yapmışlar mıdır? Seçilmiş belediye başkanlarının, ‘hayır’ diyenlerin de vergileriyle ‘evet’ propagandası yapmaları etik midir? Sürekli hak ve adaletten  bahseden AKP’nin,haksız ve adaletsiz yürüttüğü seçim çalışmaları ne zamana kadar sürdürülecektir? 81 ilden 500 genç, 2 Bakan ve AKP temsilcilerinin katılımıyla Malatya’da     gerçekleştirilen etkinliğin maliyeti ne kadardır? Bu bedel Büyükşehir belediyesi tarafından hangi ad altında karşılanmıştır?” sorularını yöneltti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın