28.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

AĞBABA ,KAYISI ÜRETİCİLERİNE SAHİP ÇIKTI

AĞBABA ,KAYISI ÜRETİCİLERİNE SAHİP ÇIKTI
“MALATYA’DA SOFRALIK KAYISI BİLE KALMADI”
Dünyanın yüze yakın ülkesine ihraç edilen ve Türkiye ekonomisine yıllık ortalama 350 milyon dolar katkı sağlayan kayısı, özellikle son yıllarda meydana gelen tabii afetler nedeniyle büyük sıkıntılar yaşamaktadır.
29 , 30  ve 31 Mart  tarihlerinde Malatya genelinde meydana gelen soğuk hava ve don,  çağla haline gelen kayısılara ve domur haline gelmiş tüm meyvelere büyük zarar verdi. Geçmiş yıllarda çiçekleme döneminde görülen donun, ürünlerin bir kısmına zarar verdiği görülürken, birkaç gündür devam eden donun, meyveleşmeye başlayan kayısı ağaçlarını ve diğer meyvelerin tamamını yaktığı söyleniyor.
Akçadağ’dan, Yazıhan’a; Kuluncak’tan, Darende’ye Malatya’nın tüm ilçelerinde  don nedeniyle kayısı yok oldu. Üreticiler, yaz aylarında bırakın islim yapmayı, sofraya konulacak kayısının bile kalmadığını ifade ediyorlar.
Son don olayında Malatya’nın diğer önemli tarımsal ürünleri de büyük zarar gördü. Yeşilyurt’ta Kiraz, Hekimhan’da ve diğer bölgelerde Ceviz ve badem başta olmak üzere tarımsal ürünlerin hemen hepsi yandı. Malatya bugüne kadar yaşadığı en büyük tabii afetlerden birini yaşıyor.
Üreticilerin zararları derhal tespit edilmeli, Malatya acilen tabii afet kapsamına alınmalı ve zararın karşılanması yoluna gidilmelidir.
KANUN TEKLİFİMİZ HAZIR
2090 Sayılı ‘Tabi Afetlerden Zarar Görecek Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun’ yangın, yer kayması, fırtına,don, dolu, kuraklık gibi nedenlerle tarımsal ürünleri zarara uğramış çiftçilere yapılacak yardımların miktarını ve şeklini belirlemektedir.İlgili kanun üreticilerin zararlarının karşılanması için çok ağır şartlar ortaya koymaktadır. Bu kanundaki şartların yumuşatılması için hazırladığımız kanun teklifini önümüzdeki hafta  TBMM’ye sunacağım.
1 Yıllık emeği kaybolan, gelecek hayalleri yıkılan tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da her zaman üreticilerimizin yanında olacağımızın bilinmesini istiyorum.
Son yaşanılan don olayıyla ilgili hazırladığımız kanun teklifini, Meclis açılır açılmaz TBMM Başkanlığına sunup , Malatya’nın içinde bulunduğu durumu Genel Kurulda gündeme getireceğimi belirtiyor, kamuoyuna saygılarımı sunuyorum.
                                                                                                     Veli AĞBABA
                                                                                                CHP Malatya Milletvekili
http://www.malatyabeydagi.com/haber/2001/acilen-tabii-afet-ilan-edilsin.html

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın