29.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Ağbaba: Kayısının Düşmanı Don , Dolu, Akp

Ağbaba: Kayısının Düşmanı Don , Dolu, Akp

AĞBABA, KAYISI ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINI  MECLİSTE KONUŞTU

KAYISININ DÜŞMANI DON,DOLU,AKP

 “GELECEK YIL DA AĞACIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU DERLERSE ŞAŞIRMAYIN”

Ağbaba kayısı zararlarını karşılamak istemeyen TARSİM’e ve üreticileri yüzüstü bırakan Hükümete yüklendi. “Malatyalı donu biliyor, doluyu biliyor, kayısının bir diğer düşmanı AKP’yi biliyor ama fizyolojik dökülmeyi ilk kez duydu” diyen Ağbaba,  “Gelecek yıl  da , “ağacın psikolojisi bozuldu” veya  “İntihar etti” derlerse şaşırmamak lazım” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulunda kayısı üreticilerinin sorunlarını gündeme getirdi.Üreticilerin bu yıl ilk kez karşılaştıkları fizyolojik dökülme konusunda eleştirilerini dile getiren Ağbaba, her yıl farklı gerekçelerle zarar eden üreticinin sorunlarına kalıcı çözüm istedi.

KAYISI BEBEĞİN MAMASI, HASTANIN İLAÇ PARASIDIR

Ağbaba, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada; “Kayısı sizler için dünyanın en güzel meyvesi olabilir, dünyanın en kaliteli meyvesi olabilir, her derde deva bir meyve olabilir -ki öyledir- ama Malatyalı için kayısının başka anlamları var. Malatyalı için kayısı hastalığında ilaç parasıdır, gelinlikte çeyizidir, okula giden çocuğun defteridir, kalemidir; bebeğin maması, çocuğun oyuncağıdır; kayısı gelecek yılın umudunu bir kez daha yeşertecek mazottur, gübredir, ilaç parasıdır. Malatyalı çiftçi, ağaçlarına bir yıl boyunca çocuğuna bakar gibi bakar; bir yıl boyunca sürekli bakımını, ilacını, suyunu verir; dondan, doludan korumak için de duasını eder. Bahar yaklaşırken, kayısılar çiçek açmaya başlayınca Malatyalının da uykusu kaçar. Tek geçim kaynağı kayısı olan Malatyalı, don ve dolu olmaması için dua etmeye başlar.”dedi.

MALATYA DIŞINDAN GELEN EKSPERLER DOĞRU TESBİT YAPMADILAR

Bu yıl da Malatya’nın pek çok yerinde don ve dolu olayı yaşandığını birçok bölgede, kayısının, don ve doludan dolayı zarar gördüğünü belirten Veli Ağbaba; “Malatyalılar geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da  don ve dolu riskine karşı ürünlerini TARSİM’e sigorta ettirdiler.Ekmeklerinden, çocuklarının nafakalarından keserek TARSİM’e prim ödüyorlar. Bu yıl yine don ve doludan dolayı ürünler  zarar görünce, kayısılar dökülmeye başlayınca, çiftçiler TARSİM’e başvurdu, “Gelin, zararımızı tespit edin.” dediler. Ancak, bu yıl TARSİM eksperleri zarar tespiti için bahçelere gittiklerinde  bu zararın dondan ya da doludan değil, fizyolojik dökülmeden olduğunu söylediler. Bunu söyleyenler kayısının yerde mi yetiştiğini, ağaçta mı yetiştiğini bilmeyecek başka  illerden gelen eksperler “ dedi.

FİZYOLOJİK DÖKÜLMEYİ NEREDEN İCAT ETTİNİZ?

Eksperlerin zamanında ve doğru tespit yapmaması nedeniyle çok sayıda üreticinin mağdur olduğunu ifade eden CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Bu yıl  eğer zamanında tespit edilmiş olsaydı kayısıların dökülmesi, dondan ve doludan olduğu tespit edilecekti. Ancak, tespitin gecikmesi neticesinde, TARSİM, bu dökülmede ağaca bahane buldu, çiftçilere bahane buldu ve dedi ki: “Fizyolojik dökülmedir.”  Bunu Malatyalı ilk kez duyuyor.Malatyalı donu biliyor, doluyu biliyor, kayısının bir diğer düşmanı AKP’yi biliyor ama fizyolojik dökülmeyi ilk kez duydu. Üreticiler  şimdi, diyorlar ki: “Bu fizyolojik dökülme nedir?” Gelecek yıl  da “Malatyalının kayısısı, ağacın psikolojisi bozuldu da onun için dökülüyor.” derler mi? Denebilir. Veya “Kalp krizinden öldü kayısı, onun için olmadı.” denebilir mi? Denebilir. Ya da gelecek yıl kayısının tamamı dökülünce “İntihar etti.” denebilir mi? Vallahi, diyebilirler. Malatyalı şaşırmış durumda. “Fizyolojik dökülmeyi nereden icat ettiniz?” diyorlar. Şimdi hem zararını düşünüyor hem de TARSİM’e nasıl para vereceğini düşünüyor.Siyasetçilerden umut bekliyor.Meclisten, rica ediyorum ,TARSİM’le ilgili bir araştırma yapın. Eğer Malatyalı haksız ise, Malatyalı haksız yere para istiyorsa parasını vermeyin. Ama burada ciddi bir mağduriyet var, ciddi bir olay var. Mutlaka bu zararın karşılanması gerekiyor.Eğer bu zararlar karşılanmazsa Malatyalı aç kalır.”şeklinde konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın