28.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Bakan Tüfenkci: İsrail’le ticaret değil, Gazze’deki esaretin kalkması önemli

Bakan Tüfenkci: İsrail’le ticaret değil, Gazze’deki esaretin kalkması önemli

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik mutabakata ilişkin, "Bizim için işin ticari boyutundan daha çok özellikle oradaki Filistinli kardeşlerimize, Gazze'ye, Türkiye'den bir yardım elinin uzanması, oranın tekrar kalkınması ve Filistin'deki ticaretin gelişmesi her şeyden önemli. İsrail’le ticaret değil, Gazze’deki esaretin kalkması önemli." dedi.

Tüfenkci, Türkiye ile İsrail arasında sağlanan mutabakatı değerlendirdi.

İki ülke ilişkilerinde Mavi Marmara olayından sonra yaşanan gerginliğin, bir anlaşmayla sonlandırılmasının bölge için hayırlı olduğunu belirten Tüfenkci, "İsrail’le ticaret değil, Gazze’deki esaretin kalkması önemli. Bu gerginlikte biz Filistin'e yardım yapmış olmuyorduk. Onlarla beraber ağlıyorduk, yine ağlıyoruz, ama Gazze halkının yararına olacak şekilde bir şeyler de yapmak gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, varılan mutabakatın, Gazze'deki ablukanın bir nevi ortadan kaldırılması anlamına geldiğini, Filistin'de kalıcı barışın sağlanması için herkesin elini taşın altına koyması açısından da bir fırsat olduğunu söyledi.

Gazze'de halkın hayat standartlarının yükseltilmesi gerektiğine işaret eden Tüfenkci, "Orada elektriğe ihtiyaç var. Gençlerin çalışmaya ihtiyaçları var. Günde 4 saat verilen elektrik veya suyla oradaki insanların yaşam standardını yükseltemezsiniz. Bu anlaşmayla Türkiye olarak biz Gazze'ye doğrudan yardım yapabilir hale geldik. Dünyadan yapılan yardımların, Türkiye üzerinden ulaştırılmasını sağladık. Oraya elektrik enerjisi üreten bir santralle beraber doğrudan elektrik verme imkanına kavuştuk. Özellikle alt yapının yeniden ele alınması konusunda Gazze halkına yardım sağlamış olduk." diye konuştu.

Filistin'in Cenin şehrinde organize sanayi bölgesinin hayata geçirilmesinin bölgedeki gençlere iş olanağı sağlayacağını anlatan Tüfenkci, işin ticari boyutundan çok manevi boyutuna dikkati çekti. Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Biz İsrail ile ilişkilerimizde her zaman ticari boyutla siyasi boyutu ayırabilen bir ülke konumundayız. Ticaretimiz normal seyri içinde her yıl artarak devam etmiştir. Geçen yıl dünyada ticaretin daralmasıyla beraber bizim de başka pazarlara ihracatımızın azalmasına eşit olarak İsrail ile bir miktar düşmüş oldu. Kısa vadede ticaretimizde büyük patlama yaşanmayabilir, ama uzun vadede ticaretimiz normal seyrinde devam eder. Belki anlaşma, İsrail'den turistlerin daha rahat gelmesine vesile olabilir diye düşünüyorum."

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın