18.04.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Bakan Tüfenkçi’nin ABD Temasları Amerikalı şirketlerin temsilcileriyle bir araya geldi

Bakan Tüfenkçi’nin ABD Temasları Amerikalı şirketlerin temsilcileriyle bir araya geldi

TOBB- ABD Ticaret Odası İş Birliği

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, olağanüstü hal kararını, TBMM'nin konsensüs içinde aldığını belirterek, "Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti olarak demokrasiye, insan haklarına, hukukun üstünlüğü ilkesine ve uluslararası sözleşmelere ilişkin yükümlülüklerimizi yerine getirmekte kararlıyız" dedi.

Washington'daki temaslarını sürdüren Tüfenkci, ABD Ticaret Odası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğinde düzenlenen toplantıda, Amerikalı şirketlerin temsilcileriyle bir araya geldi.

Tüfenkci, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ile ABD'nin iş birliğinin bölgesel ve uluslararası barış bakımından kritik önem taşıdığını vurguladı.

Hassas bir dönemden geçilmesine rağmen Türkiye ile ABD ilişkilerinin temellerinin hala çok güçlü olduğunu anlatan Tüfenkci, "İki ülke arasındaki ilişkilerin ekonomik, ticari ve yatırım boyutları, siyasi, askeri ve güvenlik ilişkilerimiz kadar önemlidir. Bu yöndeki çabalara ivme kazandırmamız gerektiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Tüfenkci, Türkiye'nin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği hain darbe girişimi nedeniyle yoğun günler geçirmesine karşın Batılı ülkelerin Türkiye’deki gerçek durumu ve Türk halkının duygularını kavrayamadığına işaret etti.

Hain darbe girişiminin birbirinden farklı tüm siyasi, etnik ve mezheplerden, farklı sosyo-ekonomik seviyelerden milyonlarca Türkiye vatandaşının tamamıyla silahsız biçimde sokağa çıkmasıyla önlendiğinin altını çizen Tüfenkci, "O gece darbeye karşı 79 milyon Türkiye vatandaşı kenetlenmişti." dedi.

– "Olağanüstü hal kararı konsensüs içinde alındı"

Türkiye'nin FETÖ ile mücadele etmek ve demokrasiyi korumak için anayasal çerçevede bütün önlemleri almasının doğal olduğunu vurgulayan Tüfenkci, olağanüstü hale ulusal güvenliğe yönelen ciddi saldırı nedeniyle ihtiyaç doğduğunu anlattı.

Tüfenkci, "Olağanüstü hal kararını, Meclisimiz konsensüs içinde almıştır. Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti olarak demokrasiye, insan haklarına, hukukun üstünlüğü ilkesine ve uluslararası sözleşmelere ilişkin yükümlülüklerimizi yerine getirmekte kararlıyız." diye konuştu. 

Tüfenkçi, darbe girişimine karşı sergilenen dayanıklılık ve ortak duruşun Türkiye'nin bu süreçten daha güçlü çıkacağını yönelik inancı pekiştirdiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye ekonomisi son yıllarda pek çok şoka karşı dayanıklılığını ispatlamıştır. Güçlü bankacılık sektörümüz ve mali disiplinimiz, bu dayanıklılığın en önemli temelleridir. Darbe girişimi sonrası finansal piyasaların hızla normalleşmesini de buna borçluyuz. Bankacılık sistemi ve kamu maliyesinin güçlü olması, ekonomik ve finansal temellerin sağlam olması sayesinde ülkemiz büyük bir testten başarılı bir şekilde geçmiş ve istikrarını sürdürmüştür."

– "Ekonomimizde hiçbir gerileme olmadı"

Buna karşın, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yaklaşımının son dönemde olumsuz olduğuna işaret eden Tüfenkci, bu kuruluşların yaptıkları değerlendirmelerin Türkiye'nin ekonomik göstergelerini yansıtmadığını dile getirdi.

Tüfenkci, 27 çeyrektir kesintisiz büyüyen Türkiye'nin Avrupa’nın en hızlı genişleyen altıncı ekonomisi olduğunu kaydetti.

Büyümenin lokomotifinin sanayi sektörü olduğuna vurgu yapan Tüfenkci, sektörün bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7 ve ikinci çeyreğinde yüzde 3,9 genişlediğini aktardı. Tüfenkci, buna ilaveten, Türkiye'nin darbe girişimine rağmen tasarruflarını arttırmayı ve yatırım iklimini düzeltmeyi hedefleyen bir dizi reformu hayata geçirdiğini anımsattı.

– Serbest Ticaret Anlaşması ve TTIP

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, toplantının katılımcılarına ABD ile ticaret hacmine ilişkin bilgiler de verdi. ABD ile 2002’de 6,4 milyar dolar olan ticaret hacminin 2015 yılında 17,5 milyar dolar düzeyine ulaştığını bildirdi.

Tüfenkci, aynı zamanda, ABD-Avrupa Birliği arasındaki Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na (TTIP) katılma talebinin tüm platformlarda dile getirildiğini belirtti.

Bakan Tüfenkci Amerika Diyanet Merkezinde Konuştu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, terör örgütü DEAŞ'a yönelik Musul operasyonu nedeniyle bir göç ihtimaline karşı Türkiye'nin hazırlıklı olduğunu belirterek, operasyona bağlı olarak Irak ile ticarette çok ciddi düşüş beklemediklerini söyledi.

Washington yakınındaki Amerika Diyanet Merkezi'nde Türklerle bir araya gelen Tüfenkci, daha sonra gazetecilere temasları hakkında bilgi verdi ve soruları yanıtladı.

Tüfenkci, ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson ile görüşmesinde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesini ele aldıklarını, ABD'nin iade taleplerinde Türkiye'nin davrandığı gibi davranmasını muhatabından istediğini anlattı.

– Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu

Terör örgütü DEAŞ'a yönelik Musul operasyonu nedeniyle olası bir sığınmacı akınına karşı önlem alınıp alınmadığı sorulan Tüfenkci, Türkiye'nin bu operasyonda yer almak istediğini çünkü o bölgedeki olaylardan doğrudan etkilendiğini vurguladı.

Oradaki bir başarısızlığın maliyetini Türkiye'nin ödeyeceğini kaydeden Tüfenkci, "Suriye örneğinde olduğu gibi, daha önce Kuzey Irak örneğinde olduğu gibi, orada yaşayanların ilk geleceği yer Türkiye. Dolayısıyla biz bu noktada zaten Suriye göçünden dolayı hazırlıklıyız. Irak noktasında da bu hazırlığımız var." dedi.

– "Yatırımcıların Türkiye'ye iştahı olumlu"

Görüştüğü yabancı girişimcilerin Türkiye'ye olan yatırım iştahlarını olumlu gördüğünü anlatan Tüfenkci, ülkenin genç nüfusu, istikrarı, coğrafi konumu, iş piyasasının canlılığı ve ekonomisinin kısa vadeli kırılganlıklara dayanıklılığıyla cazip olduğunu ifade etti. Tüfenkci, orta ve uzun vadede öngörülemeyen riskler taşımaması dikkate alındığında, Türkiye'nin hala yatırım yapılabilir bir ülke, aynı zamanda karlılık bakımından da emsallerine göre iyi olduğunu görüştüğü yatırımcıların da kabul ettiğini bildirdi.

Bakan Tüfenkci, "Dolayısıyla Türkiye'ye karşı yatırım iştahı hala var ve önümüzdeki günlerde teşvik uygulamalarıyla birlikte çok daha güçlü bir şekilde yükseleceğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın