28.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Beydağına Dikilen 682 Bin Fidanla Malatya Yeşil Bir Taç Kazandı

Beydağına Dikilen 682 Bin Fidanla Malatya Yeşil Bir Taç Kazandı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nün 7 yıl önce başlattığı Malatya Beydağı Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi çerçevesinde bugüne kadar 682 bin fidan toprakla buluştu. Özel bir teknikle kayalık arazide toprakla buluşturulan bu fidanlar ile Malatya yeşil bir taç kazandı.
Beydağı’ının Malatya’nın sembolü olduğunu ve türkülere konu edildiğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Beydağı’nın yeşile bürünmesi Malatya’nın en büyük rüyasıydı. 2009 yılında başladığımız ‘Beydağı Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi’ çerçevesinde bu rüyanın gerçekleştirilebilmesi için Beydağ’ının coğrafi yapısı da göz önünde bulundurularak farklı bir teknik uyguladık” dedi.
Ağaçlandırmanın Önünde Engel Olan Yatay ve Sert Tabaka Kırıldı
Beydağı’nın ağaçlandırmanın önünde engel olan yatay ve sert tabaka ile kaplı olduğunu vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Paletli ekskavatörler ile bu tabakayı 120 cm derinliğinde ve 100 cm genişliğinde kırarak dikim çukurları oluşturduk. Açılan bu çukurlara ise yüzeyde bulunan toprağı doldurularak bu çukurları dikime hazır hale getirdik. Dikilen fidanların gelişimini artırmak için ise sulama havuzları kurarak bu fidanları suladık” değerlendirmesinde bulundu.
87,6 Kilometre Teras Yapıldı
Projenin başladığı günden bu tarafa Beydağı’nda 1.650 dekar alanda çalışma yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Eroğlu “Bu alanlarda ekskavatör ile gradoni şeklinde 87,6 kilometre teras yaparak, sedir, karaçam, ardıç, mahlep, badem ve akasya türlerinden 682 bin fidanı toprakla buluşturduk. Buradaki çalışmalarımız yüzde 95 başarı oranına ulaştı. Beydağı’nı vatandaşlarımızın yeşille buluşabileceği, hafta sonlarını aileleriyle ve çocuklarıyla tabiatla iç içe olacağı alanlar haline getiriyoruz. Halkımızı yeşille buluşturuyoruz” diye konuştu.
Örnek Bir Proje
Malatya’da kayalık arazide oluşturulan bu ormanın örnek bir proje olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu projeyi incelemek üzere zaman zaman kurumumuzdan yeni başlayan personel Malatya’ya geliyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde Bakanlığımıza bağlı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü’nden bir heyet çalışmaları yerinde görmek için teknik gezi düzenledi” diyerek sözlerini tamamladı.

orman_basarisi

malatya_orman
 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın