29.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Buğday alım fiyatlarındaki yüzde 29’luk artış, çiftçinin beklentilerini karşılamadı

Buğday alım fiyatlarındaki yüzde 29’luk artış, çiftçinin beklentilerini karşılamadı

 Gürer: “Buğday alım ton fiyatı 1500 lira olmalıydı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, maliyetlerin geçen yıla göre yüzde 60’ın üzerinde artmasına rağmen, TMO’nun buğday alım fiyatına yüzde 29 oranında artış yapmasının, üreticinin beklentisini karşılamadığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl 1050 lira olan buğdayın tonunun bu yıl bin 135 liraya, arpanın ise bin 100 liraya çıkarılmasının, beklentilerin çok altında kaldığını belirtti.

Girdi maliyetlerin son bir yıl içindeki yüksek enflasyon, döviz kurlarındaki artış ve diğer nedenlerle yaklaşık yüzde 60 oranında arttığına işaret eden Ömer Fethi Gürer, “Sadece gübre ve tohum fiyatlarındaki artış dikkate alınsa bile, buğday alım fiyatlarındaki yüzde 29 artış, üreticiyi memnun etmeyecek bir rakam olduğu görülebilir” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçi ve çiftçi temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde, üreticilerin buğday fiyatından memnun olmadıklarını aktardıklarını belirtti. Gürer, “2000 yılında 92 milyon dekarda ekim yapılan buğday alanı ile kendi kendine yeten bir konumda olan ülkemiz, 2017 yılında ekim alanı  77 milyon dekara kadar gerilemiştir. Farklı nedenlerle son yıllarda buğday ekim alanları azalırken, 2018 yılında buğday ekim alanları 72 milyon dekara kadar düşmüştür. Ülkemiz genelinde kuru tarımı yapılan buğdayın, yetiştirilme alanlarında, sulu tarıma geçilmesi ile ürün deseninin değişmesi ile buğday ekim alanlarında kısmen gerileme yaşandığı bakanlıkça kabul edilmektedir. Esas olan bu alanda önlemler üretmektir.

2016 yılında 20,6 Milyon, 2017 yılında ise 21,5 Milyon ton buğday üretimi gerçekleşmiştir. 2018 yılında benzer rekolte gerçekleşmiştir. 1050 lira olarak açıklanan geçen yılki fiyat, ithal Buğdayın  gümrük vergisinin düşürülmesi ile çiftçimiz 900 lira civarında bir fiyatla ürününü satıp  mağdur olmuştur. Bu yıl ekonomik kriz ile girdi fiyatlarında artış ve dolar değişikliği dikkate alınarak en az 1500 lira beklentisinin gerçekleşmemesi, çiftçinin umutlarını bitirmiştir. Bu yıl ekim alanları; girdi maliyetleri ile çiftçi oldukça zor ve sorunlu ekim yapmıştır. Girdi fiyatlarının artması yanında teşvikler ve destekler amaca hizmet edecek biçimde verilmemektedir. Ayrıca son yıllarda ortaya çıkan hastalıklar, doğal afetler  gibi nedenlerle  çiftçinin sorunları artmakta, geliri sürekli azalmaktadır. Bir de uygulanan yanlış tarım politikaları, tam da hasat zamanında yapılan ithalatta gümrük vergisi indirimi gibi sebepler de buğday ekim alanlarınının azalmasın neden olmaktadır. Günümüzde  72 milyon dekar alanda yaklaşık 20 milyon ton buğday üretimi gerçekleşmektedir. Son 30 yılda ülkemizin nüfusu neredeyse 30 milyon artış gösterirken, buğday rekoltesinin yerinde sayması, Türkiye’yi buğdayda bile ithalata yöneltmektedir. Tarımda plansız uygulamalar sorunları katlamaktadır. Buğday üretimindeki sorunların belirlenmesi, buğday üretim alanlarının genişletilmesi, maliyetlerin azaltılması ve Buğday zararlıları ile mücadelede gereken desteğin verilmesi, üreticilerin teşviklerden daha çok yararlanmasının sağlanması  gibi uygulamaların hayata geçirilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir.  2017 yılının ilk dokuz ayında ülkemize Dahilinde İşleme Rejimi kapsamında 3,1 milyon ton buğday (652 milyon dolar ödenerek)  girişi sağlanmış ve Yüzde 92’si dahilde işleme rejimi kapsamında işlenmiştir. Bu uygulama ile sanayici desteklenirken yerli üreticinin satış alanlarını daraltmaktadır. Buğday  üretiminde kullanılan kimyasal gübre, yeraltı suyu enerjisi ve mazot gibi temel girdi fiyatlarında 2018 yılı artışı göz önüne getirildiğinde açıklanan fiyatın yetersizliği açıkça görülecektir. Her yıl yükselen girdi fiyatlarının bu yıl zirve yapması ile karşılığını alamayan çiftçi tarımdan daha da uzaklaşmaktadır. Bu yanlış uygulamalar kırsaldan kente göçü de teşvik edecektir.” diye konuştu.

NİĞDE’DE ARTIŞ YOK 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de zaman zaman yağış miktarına göre rekoltenin değiştiğini ancak buğday ekim alanlarında bir artış olmadığına da belirterek, “Genelde 650 ila 700 bin dekar alanda 200 bin ila 250 bin ton rekolte beklentisi olan ilimizde de buğday üretiminin artış göstermiyor olması, var olan sorunların çözülememesinden kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı.

NİĞDE’DE DOLU ÇİFTÇİYİ VURDU

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2 Mayıs 2019 günü yağan dolu ile Niğde ilinde binlerce dönüm arazide bahçe ve ekili arazinin büyük zarar gördüğünü söyledi. Gürer, Tarım ve Orman Bakanına yönelttiği soru önergesi ile hasat yapılıp yapılmadığını sorup çiftçiye destek verip borçlarının ertelenmesini istedi. Ömer Fethi Gürer soru önergesinde, “Niğde İlimizde  2 mayıs 2019 tarihinde Bor Bahçeli, Kemerhisar, Seslikaya, Merkez Sazlıca ve Aktaş’ta dolu yağışı binlerce dönüm araziye bahçe ve ekili araziye büyük zarar verdi. Ne kadar bahçe ne kadar ekili tarla doludan etkilenmiştir? Kaç çiftçi ve bahçeci için zarar tespiti yapılmıştır? Afete uğrayan bölgede, çiftçi ve üreticinin borçlarının ertelenmesi düşünülmektedir? Afet gören bölgede, ÇKS’ye dahil olmayan ve TARSİM  kapsamı dışı kalanlar ve içinde destek verilecek midir” şeklindeki sorularını yöneltti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın