19.04.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Huzursuz bacak sendromu nedir?

Huzursuz bacak sendromu nedir?

Her yıl, dünyada milyonlarca insana tedavisi olmayan huzursuz bacak sendromu teşhisi konuyor…

Hangi pozisyonu deneseniz de yatakta ne kadar dönseniz de uykuya dalmada güçlük çekiyorsanız, huzursuz bacak sendromundan (RLS) muzdarip olabilirsiniz. 

Huzursuz Bacak Sendromu (RLS) nedir?

Huzursuz Bacak Sendromu, hastanın bacaklarında hissetiği, ancak tam olarak tarif edemediği, rahatsız edici, garip bir his ve bunun sonucu olarak uykuya dalamama ile şekillenen bir sendromdur.

Huzursuz Bacak Sendromu, genel olarak kronik bir şekilde bacaklarda rahatsızlık hissedilmesi olarak tanımlanır. Bu durumla mücadele edenler, farklı semptomlar tecrübe ederler; ancak RLS çoğunlukla bacakları hareket ettirmeye dair oldukça nahoş ve yoğun bir dürtü olarak ortaya çıkar. Gecenin bir yarısı, acı dolu bacak krampları ile uyanmak da yaygın bir şikâyettir. Problem genel olarak bacaklarda görülse de kafayı, kolları, üst bedeni ve vücudun diğer bölgelerini de etkileyebilir.

Huzursuz Bacak Sendromu neden olur?

RLS, sinir sistemindeki rahatsızlıklardan kaynaklanır ve aksamalar, kişinin bacaklarında ani sarsılmalara ve kontrol edilemeyen hareketlenmelere sebep olabilir. Nörolojik sorun, kişinin ağrı, gerginlik ve acı hissetmesine yol açar. Semptomlar, çoğunlukla insanlar gece uyuduklarında ya da uyumaya çalıştıklarında ortaya çıkar, tüm uyku düzenini bozar.

Huzursuz Bacak Sendromu nasıl geçer?

Huzursuz Bacak Sendromu’ndan muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız, romatizmal hastalıklar uzmanı ya da bir fizyoterapist ile görüşebilirsiniz. Doğal bir yöntem denemek isteyenler için ise basit bir tarif mevcut: Bir kalıp sabun. RLS için resmen kabul gören tıbbi bir tedavi olmasa “sabun yöntemi”, birçok insanın oldukça etkili bulduğu doğal bir tedavi yöntemi olarak kabul ediliyor.

Mümkünse kokusuz, taze bir kalıp kullanın; yeni olduğu sürece hiçbir sıkıntı yok. Sabunu çarşaflarınızın arasına ya da lastikli çarşafın altına koyun ve orada bırakın. Kimileri çarşaflarını korumak için sabunu önce temiz bir çorap içerisine koymayı tercih ediyor. Her iki türlüsü de iyi; kendiniz için en iyi olan yöntemi seçebilirsiniz. Bir ay geçtikten sonra sabunun nasıl göründüğünü kontrol edin; kurumuş ve pörsümüşse, eskimiştir ve yenisi ile değiştirilmesi gerekiyordur. Ya da en üst tabakayı kazıyarak altta kalan taze tabakayı açığa çıkarabilirsiniz. Önemli olan sabunu daima taze tutmaktır; çünkü bu yöntemin sabunun kururken yaydığı iyonlar sayesinde işe yaradığına inanılıyor. Tamamen kuruduğunda, iyon salmayı bırakır ve dolayısıyla işe yaramaz hale gelir.   

Sabun terapisini açıklayan, destekleyen ya da çürüten mevcut herhangi bir bilimsel çalışma olmasa da online bir araştırma dünyanın her yerinden sayısız insanın olumlu tanıklığını içeriyor. Bu insanlar, bir kalıp sabunla birlikte uyuduklarında, ağrılı bacak kramplarının ya da diğer RLS semptomlarının tamamen ya da en azından yeniden rahatça uyuyabilecekleri derecede kaybolduğunu iddia ediyor. Yaptıkları tek şey çarşaflarının altına bir kalıp sabun koymak, rahatlamak ve sabunun sihrini göstermesini beklemek.

RLS ya da farklı bacak krampı sorunlarınız varsa eğer, bu yöntemi hemen bu gece deneyin; ne de olsa kaybedeceğiniz hiçbir şey yok, ama uykuda kalite ve rahatlık kazanabilirsiniz. Ucuz, basit ve söylenene göre oldukça etkili. Bu tedavi işinize yaramasa da en azından tonla para harcamış olmayacaksınız; yeni bir yatak ya da alternatif tedavi masrafları düşünüldüğünde…

 HT Hayat

KAYNAK : http://leyditurk.com/

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın