28.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Kadıköy’de kadınlara ücretsiz kanser testi

Kadıköy’de kadınlara ücretsiz kanser testi

En sık görülen sağlık sorunlarından biri olan serviks (rahim ağzı) kanserinin erken teşhisinde Kadıköylü kadınlara müjdeli bir haber var. Artık bu kanseri önceden belirleyebilen ve özel sağlık kurumlarında yüksek fiyatlarda yapılan tarama testi, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Kadıköy Belediyesi arasında yapılan bir anlaşma ile Kadıköy Belediyesi’nin sağlık merkezilerinde ücretsiz yaptırılabilecek.

Kadınların hayatı boyunca yaptırması gereken kanser taramaları

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şube Müdürü Uzman Dr. Soner Sabırlı, bir kadının hayatı boyunca yaptırması gereken kanser taramalarını şöyle sıraladı;

– 20 yaşına gelen genç bir kadın, mutlaka ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmalı. Çünkü meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türü.

– 30 ve 65 yaş arasındaki kadınlar da her 5 yılda bir rahim ağzı kanseri testi yaptırmalı. HPV DNA testi de burada devreye giriyor. Eskiden bu taramada pap smear testi yöntemi kullanılıyordu (ki hala kullanılıyor). Ancak HPV DNA daha yeni ve etkin bir tarama yöntemi. Smear testinin yılda bir yapılması tavsiye edilirken, HPV DNA testini 5 yılda bir yaptırmak yeterli. Yine smear’de yanlış sonuç ihtimali vardı ancak HPV DNA’da böyle bir risk yok.

– 40 ile 69 yaş arasındaki kadınlar her 2 yılda bir mamografi çektirmeli.

– 50 yaşına gelen kadınlar (ve erkekler) yılda bir kez kalın bağırsak kanseri testi yaptırmalı.

Dünyada başka ülkelerde de kullanılan HPV DNA testinin İstanbul’daki 4 bin aile hekimliği biriminde ücretsiz yapıldığını anımsatan Uz. Dr. Soner Sabırlı, “Bu hizmeti yaygınlaştırmak amacıyla ilçe belediyeleriyle işbirliği içindeyiz. Kadıköy de bunlardan biri oldu. Bu testi Kadıköy Belediyesi’nin sağlık birimlerinde ücretsiz olarak yaptırabilirler” diye konuştu. Uz. Dr. Sabırlı, Kadıköylü kadınlara da şu çağrıyı yaptı; “Benim bir şikâyetim yok, neden bu testi yaptırayım diye düşünmesinler. Zaten bir sorun olmadan yaptırmak lazım ki başlarına üzücü şeyler gelmesin. Hiç acı vermeyen, zor olmayan, kısa bir işlem. Kadıköylü kadınların kendi sağlıklarına değer vererek, 10 dakikalarını bu işleme ayırmalarını bekliyoruz.”

HPV nedir

Kadınlarda görülen rahim ağzı kanserlerinin HPV (Human Popilloma Virüs) adı verilen bir virüsün enfeksiyonu nedeniyle geliştiği, bu etkenin vücuda yerleştikten 5-6 yıl sonra rahim ağzında hücresel bozukluklara neden olduğu, enfekte olan kişilerin bir kısmında 10 yıl içerisinde kansere yol açabileceği uzmanlarca tespit edilmiş.

HPV testinin smear testinden farkı

Klasik smear testiyle kıyaslandığında HPV-DNA testlerinde kanseri erken dönemde (hatta henüz gelişme aşamasındayken) tespit etme oranı daha yüksek. Bu yöntemde DNA teknolojisi kullanılıyor. Kişilerden alınan örneklerden HPV’nin olup olmadığı, varsa hangi genotipe ait olduğu tespit ediliyor. HPV yönünden pozitif olan kişilerde aynı örnek üzerinde refleks smear de çalışılıyor. Sonuç 10 gün içerisinde kişiye bildiriliyor. Testin yüksek duyarlılığı, negatif kişilerin 5 yılda bir kez taramaya devam etmesi yeterli olup pozitif kişilerse enfekte oldukları HPV alt tipi ve smear sonuçlarına göre ilgili uzmanlara yönlendiriliyor veya yıllık olarak tarama takibine devam ediliyor.

13 bin kadına kanser testi yapıldı

Kadın sağlığına özel önem veren Kadıköy Belediyesi’nin sağlık merkezlerinde kadın kanserleriyle ilgili meme ve rahim ağzı kanseri alanında çalışmalar yapılıyor. Bugüne dek belediyenin sağlık merkezlerinde toplam 13 bin kadına smear testi hizmeti ücretsiz olarak sunuldu. HPV-DNA testi, Kuyubaşı’ndaki Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği, Dumlupınar’daki Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi ve Yeldeğirmeni’ndeki Prof. Dr. Korkmaz Altuğ Sağlık Polikliniği olmak üzere üç merkezde ücretsiz olarak yapılmaya başlandı.

KAYNAK : http://www.kadinvekadin.net/kadikoy_de_kadinlara_ucretsiz_kanser_testi.html

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın