28.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Kornea Nakliyle Yeniden Görmeye Başladı

Kornea Nakliyle Yeniden Görmeye Başladı

KORNEA NAKLİYLE YENİDEN GÖRMEYE BAŞLADI

  11 yıl önce gözüne yapılan yanlış bir muayene ve ameliyat sonrası sol gözündeki görme yetisini kaybetme noktasına gelen 66 yaşındaki hasta, kornea (göz) nakli ile yeniden görme yetisini kazandı.

  Abdulvahap Aksüt (66), 2005 yılında ışın tedavisi aldı. İddiaya göre, ışın tedavisi esnasında koruma olmadığı için gözün dokusu öldü. Daha sonra gözünde karatarak tespit edilen Aksüt ameliyat edildi ancak yanlış ilaç kullanımı nedeniyle gözünü kaybetme noktasına geldi.

  Sol gözünde kuruma meydana gelen ve daha sonra gözündeki sıvılar dışa akan Aksüt’e kornea nakli yapıldı.

  Eskişehir’den gelen kornea ile göz nakli olan Aksüt, “2005 yılında ışın tedavi aldım, koruma koymadıkları için gözümün dokusu öldü. 5 yıl tedavi gördüm. Daha sonra katarakt olduğum söylendi ve ameliyat oldum. Ameliyattan sonra hiç görememeye başladım. ‘Ödem var’ dediler ve tedaviyi bir ay sonraya attılar. Bende gözüm kurudukça ilacı fazla kullandım. 45 günlük bir süre geçti ve bir gün uyandığımda gözüm kurumuştu. Damlayı dökmek istediğim esnada gözüm ve kulağım su doldu. O arada aynaya baktım ve gözümün olmadığını gördüm” dedi.

  Aksüt, organ bağışının ne kadar önemli olduğunu bildiğini ve bir kez daha anladığını ifade ederek, “Başarılı bir kornea nakli ameliyatı gerçekleştirildi. Şuanda iyiyim ve her geçen gün daha iyiye gidiyor. Kornea Eskişehir’den geldi. Organ bağışının önemine dikkat çekmek istiyorum. Bir gün öleceğiz. Herkesi organ nakline davet ediyorum” diye konuştu.

  Operasyonu gerçekleştiren Gözde Akademi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bekir Koç, hastanın başarılı bir operasyonla tekrar görmeye başladığını ve gün geçtikçe daha iyi duruma geleceğini kaydetti.

   Koç, hastanın kendilerine geldiğinde sol gözündeki durumun iyi olmadığını belirterek, “Hastamız bize geldiğinde sol göz korneası tamamen incelmiş, delinmiş, göz içerisindeki sıvılar tamamen dışarıya doğru akıyordu. Hastaya acil olarak müdahale ettik ve gözün kornea defektini kapattık. Yalnız yapılan bu müdahale yeterli değildi, kornea nakli gerekiyordu. Durumu Sağlık Bakanlığı Doku ve Organ Nakli Birimine bildirdik. Kornea bulunması noktasına bize yardımcı oldular ve Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Göz Bankası’nda kornea bulundu” dedi.

  Hastanın göz nakliyle tekrar görmeye başladığını dile getiren Koç, şunları söyledi: “Hastamıza kornea naklini gerçekleştirdik. Kornea bağışı sayesinde hastamızın gözü görmeme yetisinden kurtulmuş oldu. Aksi taktirde göz kurtulamazdı. Çünkü göz içerisindeki sıvılar tamamen boşalır ve o göz tamamen kaybedilirdi. Başarılı bir operasyon gerçekleştirdik. Hastamızın şuan ki durumu gayet iyi. Burada en önemli konulardan bir tanesi insanların doku ve organ bağışı konusunda duyarlı olmalarını istiyoruz. Eskişehir’den gelen korneayla hastamızın gözü kurtulmuş oldu.”

  Bekir Koç, kornea naklinin sık yapılan bir ameliyat olduğuna değinerek, “Kornea nakli sık yapılan bir ameliyat. Karaciğer ve böbrek nakillerinden daha fazla yapılan bir ameliyat. Yalnız bunu gerçekleştirmek için belirli bir donanım gerekiyor. Bu ameliyatlar Göz Bankası ya da Göz Bankasına bağlı olan birimlerde yapılabiliyor. Şuanda binlerce kornea bekleyen hasta var. Kornea naklinde karaciğer ya da böbrek naklinde olduğu gibi ciddi uyum gerektirecek şartlar taşımıyor. Çok daha rahat bir şekilde kornea nakli yapılabiliyor” ifadelerini kullandı.

Haber : Ferdi Durdu – Basin Bülteni

kornea_nakli

 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın