28.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Kulaklarınızı yaz tatilinin etkilerinden koruyun!

Kulaklarınızı yaz tatilinin etkilerinden koruyun!

Yaz mevsiminde sürekli ve uzun süreli deniz ve havuz suyu teması, dış kulak yolu iltihabına davetiye çıkarabiliyor.

Dış kulak yolu iltihabı önemsenmediğinde birçok kalıcı sağlık sorununu da beraberinde getirebiliyor. Öyle ki, sürekli kulak çınlaması olarak görülen tinnitus hastalığının bile sebeplerinden biri dış kulak yolu iltihabı. Peki, birçok sağlık sorununa yol açabilen ve son derece ağrılı ve ciddi bir hastalık olan dış kulak iltihabından nasıl korunabiliriz? Acıbadem International Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. Uğur Çınar, yaz mevsiminde dış kulak yolu iltihabından korunmak için alınabilecek önlemleri anlattı.

Havuz kirli olmasa da risk var

Dış kulak yolu iltihabının en sık görüldüğü mevsim yaz. Yaz aylarında sık sık duş almak, denize ve havuza girmek ve suyun içinde uzun süre vakit geçirmek kulak içinin nemli kalma süresini artırıyor. Bu da beraberinde dış kulak yolu iltihabını getirebiliyor. Acıbadem International Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Uğur Çınar özellikle gün boyu havuzdan çıkmayan çocuklarda bu hastalığın daha sık görüldüğüne dikkat çekerek, “Bunun nedeni havuz suyunun kirli olması değil klor seviyesinin fazla olması. Çünkü bol klorlu havuzlar dış kulak yolu florasını etkileyerek burada bulunması gereken zararsız mikropları yok ediyor. Kulak kanalındaki normal flora bozulduğunda hastalık yapan mikropların sayısında artma oluyor” diyor.

Klorlu kalmamak için duş alın

Yaz tatilinin bir işkenceye dönüşmemesi için özellikle çocukların çok dikkatli olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Uğur Çınar, “Çocuklar yazın sabahtan akşama kadar havuzda vakit geçirebiliyorlar ve sık sık havuza atlayarak oyunlar oynuyorlar. Bu nedenle tatil sürecinde öncelikli olarak çocukların kulak içinde kalan klorun temizlenmesi için havuzdan sonra mutlaka duş almaları çok önemli“ diyor.

Kulakları temizlerken dikkat!

Kulak temizliği tabi ki çok önemli, ancak çok dikkatli olmak ve hassas davranmak gerekiyor. Hatalı yöntemler dış kulak yolu iltihabı gibi hastalıklara ve kalıcı hasarlara neden olabiliyor. Yazın kulakların nemli kalmaması ve temiz olmasının önemini vurgulayan Doç. Dr. Uğur Çınar, doğru kulak temizliği için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor: “Yazın kulak içinin nemli kalmaması çok önemli. Ancak bu amaçla kullanılan pamuklu çubuklar dış kulak kanalını tahriş edebiliyor ve iltihaba neden olabiliyor. Bu nedenle kulakların nemi ve kiri, normal bir parça pamuk ile dıştan alınabilir. Havuz, deniz ya da sık duş sonrası nemi önlemek içinse, kulaklar en az 30 santim uzaktan ve düşük ısıda ayarlanmış bir saç kurutma makinesi ile kurutulabilir. Temizlik sırasında pamuklu çubuk, kağıt peçete gibi ürünler kullanmak sağlıklı olmadığı gibi, kulağı tahriş ettiği ve florayı bozduğu için yine dış kulak yolu iltihabına neden olabiliyor. Ayrıca deniz, havuz ya da duş sonrasında kulak kanalındaki kirin şişmesi ve geçici olarak işitme kaybına neden olması sonucu oluşan rahatsızlık kişinin kulağını açmaya çalışmasına, damlalar damlatmasına veya yabancı cisim sokmasına neden olabiliyor. Ancak bu çabalar rahatsızlığı geçirmediği gibi dış kulağın iltihaplanmasına hatta zarın delinmesine bile yol açabiliyor.”

Kulak zarı zarar gördüğünde tinnitus ortaya çıkabiliyor

Dış kulak yolu enfeksiyonu insan vücudunun en ağrılı hastalıklarından biri. Sadece kulak kaşıntısına neden olabilen hafif dış kulak yolu iltihapları olabileceği gibi, dış kulak yolunun tamamının kapanmasına neden olabilen çok ağrılı dış kulak iltihapları da görülüyor. Bu şekilde ilerleyen iltihaplarda kaşıntının yanında halk arasında sürekli ve geçmeyen kulak çınlaması olarak bilinen tinnitus rahatsızlığının da görüldüğünü belirten Doç. Dr. Uğur Çınar, “Dış kulak yolu iltihabı ile birlikte gelen ağrı, kaşıntı ve çınlama gibi şikayetler genellikle 1 – 2 hafta içerisinde ortadan kalkıyor. Ancak dış kulak yolu iltihabının kulak zarını etkilediği ve zarda kalıcı bir deliğe neden olduğu durumunda tinnitus ortaya çıkabiliyor. Hastalığın ilerlemesi halinde kulak çınlaması kalıcı hale gelebiliyor hatta işitme kaybı ortaya çıkabiliyor” diyor.  

Tatilde başlayan kulak çınlaması varsa…

Kulak kanalında kir birikmesi ve dış kulak yolu iltihabı gibi basit nedenlerin bile tinnitus rahatsızlığına yol açabildiğinin altını çizen Doç. Dr. Uğur Çınar, “Kulak içiyle ilgili birçok problem beraberinde kulak çınlamasını getirebiliyor. Bu nedenle özellikle tatil döneminde sürekli ve geçmeyen bir kulak çınlaması ortaya çıkmışsa önlem almak gerekiyor. Çocuklar bazı durumlarda tüm şikayetlerini ağrı olarak belirtebildikleri için kulak çınlaması olsa bile bunu ‘ağrım var’ şeklinde ifade edebilir. Bu nedenle, kalıcı hasarların önüne geçebilmek için kulakla ilgili tüm şikayetleri dikkate almak, kişisel müdahaleden kaçınarak mutlaka bir doktora görünmek çok önemli” diyor.

Leyditurk.com

KAYNAK : http://leyditurk.com/

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın