28.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Kurucuova, Erkenek ve Sürgü Mahallelerinde direnç çukurları kazıldı

Kurucuova, Erkenek ve Sürgü Mahallelerinde direnç çukurları kazıldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Malatya’nın jeolojik haritasının çıkarılması ile ilgili 2 yıl önce başlatılan çalışmalar ilçelerde de yoğun bir şekilde sürüyor.

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından daha önce Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde yapılan Jeolojik Harita çalışmaları,  Kurucuova, Erkenek ve Sürgü mahallelerinde devam ediyor.

Bu çalışmalar kapsamında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Erhan Altuner ve ekibi tarafından Sürgü mahallesine yakın yerlerde belirlenen bazı noktalara hendekler kazılarak çalışmalara başlandı. Jeolojik Harita çalışmalarını yerinde inceleyen Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Erol Yiğit, bu çalışmaların Malatya için çok önemli olduğunu söyledi.

Yiğit: İmar Planlarını Tamamlamak İçin Gayret Ediyoruz

Büyükşehir olduktan sonra şehir ile ilgili planlara ağırlık verdiklerini belirten İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Erol Yiğit; "Büyükşehir olduktan sonra Sayın Başkanımızın  talimatları doğrultusunda şehrimizle ilgili planlar yapmaya başladık. 50 bin çevre düzeni planını ve 25 binlik nazım imar planını ihale ettik. Ayrıca, 42 bin hektarlık alanda 5 binlik nazım imar planı yapmak için de çalışmalara başladık.

Bu çalışmalar doğrultusunda öncelikle planların jeolojik haritaların oluşturulması gerekiyor. Bunun için ilgili Bakanlıktan aldığımız görüşler ve üniversite hocalarımızın görüşleri çerçevesinde şuanda Sürgü mahallesinde jeolojik haritaların yapılması için direnç çukurları kazıyoruz. Bu çukurların gayesi diri fay hatlarını tespit etmek. Biliyorsunuz Sürgü deprem bölgesi. Buradaki çalışmalar bizim için çok çok önemli. Kapsamlı ve detaylı bir çalışma yapıyoruz. Malatya merkezde bu çalışmaları yaptık. Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerimizin jeolojik çalışmalarını yaptık bakanlık tarafından onaylattık. Önem sırasına göre şuanda bu çalışmayı Doğanşehir ilçemizde yapıyoruz." dedi.

Prof Dr. Altuner: İmara Yönelik İşler Yapıyoruz

Sürgü mahallesindeki Jeoloji Harita çalışmalarını gerçekleştiren Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı  Prof Dr. Erhan Altuner,  imara yönelik işler yapıldığını belirterek, "İmara yeni yerlerin açılması sırasında o bölgenin depremselliği bakımından incelenmesi gerekiyor. Bizim buradaki çalışmanın amacı da fayın kesin olarak nereden geçtiğini belirlemek. Olurda şiddetli bir deprem olursa nerelerin kırılacağını belirleyerek idarecileri ve yöneticileri bu konuda uyararak olası bir depremde buralar yırtılacak, dolayısıyla yapıları bu zonlardan uzak tutun diyeceğiz." şeklinde bilgiler verdi.

Sürgü mahallesinde birkaç yerde daha kazı çalışmalarının yapılacağını belirten Altuner, "Yer altı radarıyla profiller aldık. Yer altında bizim göremediğimiz anormallikler var mıdır? Onları belirledikten sonra bu hendekleri kazıyoruz. Yine başka bir aletimizle uydu bağlantısı kurup buradaki fayın yerini hassas olarak koordinatlarını alıyoruz. Fayın kesin yeri haritaya eklenecek. Bilimsel olarak ortaya konan bu veriler ışığında üst yapı şekillenirse hiç kimsenin burnu kanamadan büyük depremleri atlatırız. Bizim amacımız büyük bir deprem olduğunda oluşacak hasarları en aza indirmek." ifadelerine yer verdi.   

jeoloji_haritasi_malatya_2

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın