19.04.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Lipoma nedir ve nasıl tedavi edilir?

Lipoma nedir ve nasıl tedavi edilir?

Lipomaların ne olduklarını ve bazen neden alınmaları gerektiğini anlayabilmek adına yazımıza bir göz atabilirsiniz.

Lipoma, vücuttaki yağ hücrelerinin aşırı şekilde büyümeleri sonucu oluşan iyi huylu kitlelerdir. Lipoma, vücutta yağ hücrelerinin olduğu herhangi bir yerde görülebilir.

Lipomalar kimlerde oluşur?

Lipomalar, oldukça yaygındır. Her 100 kişiden yaklaşık 1’inde lipoma oluşumu görülür. Ne sebeple oluştuklarını tam olarak bilmiyoruz; ancak bazı insanlarda, kalıtsal olarak alınan kusurlu bir gen lipoma oluşumuna sebep olabiliyor. Bu duruma, familyal çoklu lipomatoz adı veriliyor ve bu sorun, pek de yaygın değil. Bu soruna sahip insanların vücutlarında, birden fazla sayıda lipoma görülebiliyor. Lipoma sayısı değişiyor; ancak birkaç adet ya da çok daha fazlası oluşabiliyor.

Lipoma semptomları nelerdir?

Lipomalar, genelde hemen cildin altındadırlar ve dokunulduğunda, oldukça yumuşak hissettirirler. Genellikle kubbe şeklindedirler. Lipomaların çoğu, herhangi bir acıya ya da farklı semptomlara sebep olmaz. Ancak bu durum, lipomanın vücudunuzun neresinde olduğuna bağlıdır. Vücudunuzun derinlerindeyse eğer, görmeniz ya da dokunmanız mümkün değil. Ancak bu şekildeki lipomalar, organlarınıza ya da sinirlerinize baskı yaparak semptom görülmesine yol açabilir. Örneğin bir lipoma, bağırsakları etkileyerek tıkanıklığa sebep olabilir. Böyle bir durumda kabızlık sonucu hastalanabilirsiniz.

Lipoma teşhisi nasıl yapılır?

Teşhis yapmak adına, doktorunuz kitleye bakmaya ve onu hissetmeye çalışacaktır. Çoğu vakada, doktorunuz, lipomayı bu şekilde kolaylıkla tanıyabilir ve teşhis edebilir. Bazen bölgede ultrason taramasına ihtiyaç duyulabilir. Doktorlar, nadir de olsa, bir kitlenin lipoma olup olmadığını anlayamayabilirler. Lipomalar, kötü huylu (kanserli) tümörlerle – liposarkomlarla – karıştırılabilirler. Doktorunuz, bu lipomayı almanın ya da kesin tanı için biyopsi yapmanın en doğru yol olduğuna karar verebilir.

Nasıl bir tedavi gerekli?

Genellikle lipomaları almaya gerek olmaz. Ancak bazı vakalarda, hasta ya da doktor, lipomayı aldırmayı isteyebilir; çünkü:

Doktorunuz, kitlenin lipoma olup olmadığından emin olmak istiyordur.

Lipomanız büyüktür ya da büyümeye devam ediyordur.

Lipomanız, örneğin bir sinire baskı uygulayarak ya da bağırsakta tıkanıklığa yol açarak semptomlara sebep oluyordur.

Kozmetik nedenlerden dolayı, lipomanızı aldırmayı istemeyebilirsiniz; ancak bazı insanlar, lipomalarını aldırmayı tercih ediyorlar. Derinin altındaki bir lipomayı aldırmak için genelde lokal anestezi ile birlikte küçük bir operasyon gerekiyor. Yara iyileştiğinde, hafif bir yara izi kalabilir.

Lipomalar kansere dönüşebilir mi?

Lipomalar, kanser değildir. Yağ hücrelerinin kanserli tümörlerine liposarkom adı verilir. Bunlar, yumuşak doku sarkomlarının bir çeşididir. Çoğu vakada, lipomalardan kaynaklanmazlar. Lipomaların kanserli sarkomlara dönüşmesi, oldukça nadir görülür. Ancak lipomanız herhangi bir şekilde değişir ya da yeni kitleler belirirse, doktorunuza danışmanız gerekir.

HT Hayat

KAYNAK : http://leyditurk.com/

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın