29.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

MALATYA BASIN TARİHİ TANITILDI

MALATYA BASIN TARİHİ TANITILDI

Malatya’da ilk kez hazırlanarak Malatya Valiliği “Malatya Kitaplığı” bünyesinde bastırılan Malatya Basın Tarihi Malatya Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen etkinlikle tanıtıldı.

Malatya Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen tanıtım etkinliğinde konuşan Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, ilk defa Malatya’da Basın Tarihinin araştırılarak basılmasından dolay mutlu olduklarını belirterek “Nezir Kızılkaya arkadaşımız büyük bir fedakarlıkla iyi bir çalışma yaparak kitabı bastı. Malatya Valimizde başvurmuz üzerine kitabın baskı miktarını artırdı. Şimdi bu önemli kitabı tanıtıyoruz” dedi.

Gazeteci Yazar Raşit Kısacık’da Malatya’da ilk defa bir Basın tarihi hazırlandığını ifade ederek “Nezir Kızılkaya arkadaşımız iyi bir çalışma yaptı. Kendisini tebrik ediyorum” diye konuştu.

“130 BİN ADET GAZETEYİ İNCELEDİK”

Kitabın Yazarı Nezir Kızılkaya ise  Malatya Basın Tarihinin hazırlanmasına Malatya Gazeteciler Cemiyetinin öncülük ettiğini belirterekMalatya’da ilk gazetenin çıktığı 1923 yılından günümüze kadar yayımlanan her gazete sayfası, kentin kültürel kimliğinin bir aynası olmuştur. Her kesimden insanların görüşlerini yansıtan yerel gazeteler; Malatya’nın kültür, edebiyat, sanat, siyaset ve daha pek çok alanda gelişmesini sağlayan ve aynı zamanda da kentin yakın tarihini belgeleyen önemli bir arşiv özelliği taşımaktadır; ancak üzülerek de olsa belirtmeliyim ki Malatya, gazete arşivlerine sahip çıkamamıştır. Birçok gazete, sahipleri tarafından ya hiç arşivlenmemiş ya da gerekli özen gösterilmediği için yangınlarda ve basit su baskınlarında yok olmuştur. Ciltlenerek arşivlenmiş gazetelerden, soba tutuşturmak için kullanılarak yok edilenler dahi vardır. Yine de bu olumsuz koşullara rağmen günümüze kadar ulaşmış ve 1923-2003 yılları arasında yayımlamış yaklaşık 130.000 adet yerel gazeteyi dijital olarak arşivleyerek ve tek tek okuyarak bu çalışmayı yapma olanağı bulduğum için oldukça şanslı olduğumu belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı. .

Malatya’da 1923’te başlayan yerel gazeteciliğin, bir bütün olarak ele alınıp incelendiğinde Türk basın tarihi açısından da küçümsenmeyecek zengin bir birikime sahip olduğunu kaydeden Nezir Kızılkaya şunları söyledi:

80 YILLIK TARİHİ İNCELEDİK

“Üzerinde durulması gereken bir diğer önemli nokta ise ilk yerel gazetenin çıktığı 19 Ekim 1923 tarihinden itibaren Malatya’da, günümüze kadar kesintisiz olarak gazeteciliğin yapılmış olması ve şehirde en az bir tane de olsa gazetenin yayımlanmış olmasıdır. Malatya’da yerel gazetecilikte; süreç içerisinde birçok sorunla karşılaşılmış, sorunlar karşısında mücadeleler verilmiş ve bunların sonucunda kazanılan bilgi, birikim ve deneyim ile bugünkü konuma gelinmiştir.

Bu çalışma, esas olarak 1923-2003 yılları arasındaki 80 yıllık zaman dilimi içerisinde Malatya’da yayımlanan yerel gazete ve dergiler ile ilgili bilgileri içermektedir. Bu çalışmanın 2003 yılı itibari ile bitirilmesi, bu tarihten sonraki gelişmelerin hâlâ devam eden bir süreç olarak kabul edilmesinden dolayıdır. Devam eden bir süreç içinde sağlıklı bir değerlendirme yapmanın nerede ise olanaksız olmasından dolayı, 2003 yılı sonrasına ait yerel basın ile ilgili değerlendirmelerin ileriki yıllarda yapılacak çalışmalar ile ortaya konması daha doğru olacaktır. Özellikle belirtmek istediğim bir husus da, böylesine geniş ve kapsamlı bir konuda yapılan çalışmada eksikliklerin mutlaka olacağı ile ilgilidir. Her biri ayrı bir araştırma konusu olan bu kentin gazete ve dergilerinin, kendilerine ayrılan birkaç sayfada açıklanmasının mümkün olamayacağı unutulmamalıdır. Bu çalışmada Malatya’da yayımlanmış gazete ve dergiler hakkında yapılacak daha geniş kapsamlı çalışmalara ışık tutabilecek bilgileri bibliyografik olarak ortaya koymaya çalıştım. 1923-2003 yılları arasında Malatya’da yayınlanmış 267 gazete ve derginin künye bilgisi, 150 den fazla gazete ve derginin de görselinin yer aldığı kitap 376 sayfadan oluşuyor.”

“GAZETECİLER CEMİYETİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Malatya Gazeteciler Cemiyetine teşekkür eden Nezir Kızılkaya “Malatya basın tarihi ile ilgili bir çalışma yapılması fikrinin ortaya çıkması ve gerçekleşmesi sürecinin bütün aşamalarında beni teşvik ve motive eden, cesaretlendiren, çalışma boyunca da bilgilerine başvurduğum her konuda yardımlarını esirgemeyen Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman ile yardımcısı Ali Er ve Yönetim Kurulu Üyesi Vahap Güner’e, olağanüstü hafızası ve özenle oluşturup koruduğu arşivi ile en önemli bilgi kaynağım olan sevgili Celal Yalvaç’a, ve 1923’den beri Malatya’da zamana tanıklık eden gazeteleri hazırlayan bütün basın mensubu ve çalışanlarına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” şenlinde konuştu.  

 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın