28.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Seda Kızıltepe, bayramda sağlıksız beslenmelere ve hızlı kilo artışına karşı uyardı.

Seda Kızıltepe, bayramda sağlıksız beslenmelere ve hızlı kilo artışına karşı uyardı.

“ÖĞÜN DEĞİŞİMLERİ METABOLİZMAYI DOĞRUDAN ETKİLER”

Gözde Akademi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Doktor Seda Kızıltepe, bayramda sağlıksız beslenmelere ve hızlı kilo artışına karşı uyardı.

Öğün değişimlerinin  metabolizmayı etkilediğini ifade eden Kızıltepe,“Ramazanda 3 öğünden 2 öğüne düşmemiz metabolizmamızın yavaşlamasına yani vücudumuzun eskisi kadar hızlı çalışamamasına sebep olur. Bu yavaş tempoya alışan vücut ramazan bitip de bayram geldiğinde bir anda artan kalori alımı sebebiyle hızla kilo almaya başlar” dedi.

Kızıltepe öğün değişimleriyle birlikte sağlıksız beslenme ve kilo almaların önüne geçebilmek için öğünlerin az az ve sık aralıklarla yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:“Sabah kalkıp bir bardak suya bir kaç damla limon sıkıp içerek güne başladıktan sonra gün boyu en az 2 litre suyumuzu aralıklarla içelim. Suyumuzu içtikten sonra mevsim yeşillikleriyle dolu yanında peyniri ve kepek ekmeği olan bir kahvaltıyla güne merhaba diyelim. Güzel bir kahvaltıyla güne başladıktan sonra 3 ana 3 ara öğün şeklindeki az az ve sık sık beslenme programımıza geri dönerek vücudumuzu eski düzenine alıştıralım. Ara öğünleri sağlıksız abur cuburlar yerine karbonhidrat kaynağı meyveler ve protein kaynağı olan süt ve türevleri ile yaparak kan şekerimizi dengeleyelim.”

Özellikle bayramda dengeli beslenmenin ve hareketin önemine dikkat çeken Kızıltepe, “Normal olanı her öğünde dengeli ve yeterli miktarda yemektir. Ancak özellikle bayramda yapılan eş dost ziyaretleri sebebiyle öğünlerde dengesizlikler oluşabilir. Bu durumda yapılması gereken fazla kaçan öğünü telafi etmek için bir sonraki öğünü peynirli bir salata ya da çorba ve yoğurt tarzı bir menüyle daha hafif ve kalorisi daha düşük besinlerle geçirmektir.Bayramda eş dost ziyaretlerine giderken arabayla değil de yürüyerek gitmeye özen gösterelim. Yürüyüş vb. fiziksel aktivitelerle hem sağlıklı bir şekilde kilo verir hem de vücudumuzun şekillenerek incelmesine yardımcı oluruz” şeklinde konuştu.

Bayram kaçamaklarında da kalori hesabına dikkat etmekte fayda olduğunu söyleyen Kızıltepe, “Fazladan yediğimiz her besin aynı değildir. Tatlı ihtiyacını bol şireli bir tatlı da giderir sütlü bir tatlı da. Bu durumda bir porsiyon baklava yerine bir porsiyon sütlaç tercih ederek hem alacağımız kaloriyi hem de şekeri azaltmış oluruz. Bu şekilde asitli içeceklerden, kızartılmış yağlı besinlerden ve bol şekerli tatlılardan sakınarak bayramı kilo almadan geçirebiliriz” diye ifade etti.

ramazanda_ogunlere_dikkat

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın