19.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

ŞEHİR İÇİ TRAFİK RAHATLARSA EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT CANLANIR

ŞEHİR İÇİ TRAFİK RAHATLARSA EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT CANLANIR

Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme derneği olarak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet ARSLAN’a 15 Temmuz 2016  tarihinde  göndermiş olduğumuz yazımızın, Sayın Bakanımız tarafından bugün itibariyle ayrı ayrı değerlendirilmesi notuyla, bakanlığımız bünyesindeki; Altyapı Genel Müdürlüğüne ve Karayolları Genel Müdürlüğüne havale edilmiş olması dolayısıyla, önerimizin şehir içi trafiğine ve yerel yönetimlerin otopark imar çalışmalarına ivme kazandıracağı inancındayız.  Bu bakımdan; sayın Bakanımızın konuyu ivedi bir şekilde kurmaylarına yönlendirmesi bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir. Sayın Bakanımıza teşekkürlerimizi arz ediyoruz.

 

Sayın Bakanımız;

Özellikle şehir merkezlerinin ana caddelerinde, sokak aralarında ve ana arterlerde, özel ve ticari araç  sayılarındaki artış miktarına bağlı olarak,  yoğun trafik sıkışıklıkları oluşmakta ve bu trafik, ticari, sosyal ve kültürel hayatı olumsuz etkilemektedir. Bunun en büyük sebebi; şehir merkezlerindeki otopark yetersizliği, imar planlarına göre, konutlarda ikamet edenlere tahsis edilmiş, apartmana ait otoparkların olmayışı , konutların otoparktan ziyade alt ve zemin katları ticari alan olarak değerlendirmeleri , cadde ve sokakların,  şehir planlamalarının iptidai  düşünce tarzıyla çizilmiş olmasından kaynaklanması ve daha bir çok sebep sayılabilir.

Bütün bu olumsuz koşullar; şehir hayatını yaşanmaz bir şekle dönüştürmekte, insanların sağlığına, zamanına, maddi giderlerinin artmasına ve çevre güzelliğinin bozulmasına sebep olmaktadır.

Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği olarak; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımıza,  sunmak istediğimiz teklifimiz dikkate alınması halinde ; şehir merkezlerindeki trafik sıkışıklığına ve otopark yetersizliği konusuna çözüm bulunabileceğini düşünüyoruz.

Şöyle ki; şehir merkezleri bölgelere ayrılmak suretiyle belirli bölgelerin  giriş- çıkış, yan ve tali yollarına kurulacak elektronik plaka tanıma ve taşıt tanıma sensörleri ile araçların takibi ve özellikle trafik yoğunluğuna yol acacak cadde ve sokaklara girmeleri halinde ekstra bir ücret taşıtın plakasına elektronik olarak işlenecek, taşıt o caddeleri ve sokakları kullanması halinde belirli bir ücret ödeyeceğini bilecek,  eğer bu ücrettten kaçınmak istiyorsa daha  ferah daha az  yoğun  olan yolları tercih edecektir. Bu şekilde ödenen ücretler o şehrin yerel yönetimlerinin  hesabında  toplanacak ve bu toplanan ücretler, sadece o bölgede yapılacak yeni  park alanlarının inşasında ve yeni yolların açılması için  kullanılabilecek,  bu da  yasayla koruma altına alınacak ilgisiz harcamların önüne geçilecek, hatta bu iş direkt bakanlık eliyle yapılması için yasal düzenleme getirilecektir.

Bu konu hayata geçirildiğinde şehir merkezlerinde bölge sınırları çizilecek, hassas noktaların ücretlendirilmesi farklı olacak, konut sahipleri araçlarını daha önceden ikamet bilgilerini ibraz etmek şartıyla ayrıcalıklı ücretlendirme, aynı konutta bir kaç araç bulunması halinde, şehir içindeki trafikte dolaşımı oranında ücret ödeyecekleri daha önceden kayıt altına alınmış olacaktır. Bu sistemle kullanan kullandığı kadarını öder ve yol, otopark ve köprü alt geçit gibi şehir içi trafiğini rahatlatacak uygulamalardan araç sahibi olmayan vatandaşlarımızın vergileri,  bu tip harcamalar için kullanılmaz.  Adaletli bir vergilendirme sistemi hayata  geçmiş olur. Bunu daha araç alım veya devir işlemlerinde hayata geçirmek mümkün olacağı gibi, şehir içindeki sensörlerle; trafiği en çok meşgul eden araç,  en çok öder mantığı devreye girmiş olur.

 

Bu uygulama ile, Şehir içinde ki konut sahiplerinden çok küçük bir dolaşım ücreti alınacak bu yıllık araç sahibi olduğu süreler için mesafeye ve çıkışa bağlı olarak değişecektir. Şehir içinde türkiye genelinde uygulanan parkmetre uygulamasında çalışan işçiler farklı alanlara kanalize edilecek ,  sensorler vasıtasıyla elde edilen gelir, aynı işcilere yoların daha bakımlı temiz ve asfaltlanması alanında istihdam edilecektir. yolların  Mesela şehir merkezinde  ikamet eden bir araç sahibi, daha önceden araç adına  tescilli ve ikameti belli olduğu için günlük 10 Kuruş geçiş ücreti öderken diğer araçlar aynı arterden 20 Kuruş ödeyecektir. Konu aşağıdaki şekillerde izah edilmeye çalışılmıştır. Daha ayrıntılı bilgi istenirse vermeye hazırım.

Bu projenin Hayata Geçmesi ile ;

  • Şehir içi trafiği rahatlayacaktır.
  • Şehirlerde belediyelerin uyguladığı kimi zaman ihale edilen şirketlerden parası tahsil edilemeyen parkometre uygulamaları son bulacak ,bağımsız araçlardaha girişte park ücretiniödemiş ve peşin tahsilata başlanmışolacaktır.
  • Toplu taşıma araçlarının kullanımı artacak bu şekilde milli giderimiz petrol tüketimi azalacaktır
  • Araçlar kısa mesafeler için kullanılamayacağı için şehir içi ve sokak aralarında kiiş yerlerinin satış hacmi artacaktır.
  • İnsanlar aracıyla evlerinden çıkıp işe işten eve gelkdikleri için yaşanan sosyal kopukluk hayat bulacaktır
  • Araçlar sensorlerden geçtiğinde kayıt tutulduğu için araçların emniyet tedbirleri açısından takibi kolaylaşacak, suçun ve kaçışın önü kesilecektir.
  • Şehir içinde kırmızı ışık ihlalleri ve yaya trafiği daha rahat vekolay hale gelecektir .
  • Yabancı plakalı araçlar daha sıkı kontrol edilecek, şehirlerde farklı ticari araç çalışmasının , servisaraçlarının yanlış geçişleri yanlış güzergah kullanmalarının önüne geçilecektir .
  • Şehir içi trafiğinikullanan araçlardan elde edilen gelirle uygun alanlarla kapalı, yer altı ve yer üstü otoparklar yapım işi finanse edilmiş olacaktır .
  •  
  • Çevre yollarınınkullanmı ve oralarda daha az yaya olduğu içintrafik kazaları azalacaktır .
  •  

Erhan SOĞUKPINAR

Kayısı Araştırma ve

Proje Geliştirme Derneği Başkanı

Konuyu görüş ve düşüncelerinize saygılarımla  arz ederim .

harita_erhan

Yukarıda Malatya Şehir Merkezine giriş anayol ve tali yollar görülmektedir

Mavi noktalar şehir merkezine girişe konulan plaka okuma sensorleri olup araçlar bu noktadan geçtikten sonra ücretlendirme başlayacak aracın şehir içinde kalma durumuna göre sayaç ücretlendirmeye devam edecektir. Daha ileride yeşil noktalar şehirde trafiğin en sıkışık olduğu noktalara giriş sensorleri farklı bir ücretlendirme yapacaktır .  

harita_erhan_sehirici

Buşekilde görüldüğü gibi C  – A  noktasındaki ikametinden İşyerine giden bir araç sahibi  sarı yolu kullandığı zaman sensorlere takılmadığı  için ücret ödemeyecek fakat kırmızı yollardan geçince  belli bir ücret “ otopark yapım  işi havuzunda “ birikecek ve şehir için otoparklarınçoğaltılması için kullanılacaktır

Proje detayları ve ayrıntılı açıklama için

Erhan SOĞUKPINAR

Gsm: (0532) 058 44 79     İş: (0422) 377 14 67

Web: www.expoanatolia.com

Mail: info@expoanatolia.com

         malatyaprojemerkezi@gmail.com          

 

                                                            

erhan_sogukpinar

 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın