28.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Taşerondan kadroya alınan kamu çalışanları ciddi mağduriyet yaşıyor: Enflasyon yüzde 25, maaş artışı çok geride kaldı.

Taşerondan kadroya alınan kamu çalışanları ciddi mağduriyet yaşıyor: Enflasyon yüzde 25, maaş artışı çok geride kaldı.

Gürer: “2019 yılında yapılacak olan toplu iş sözleşmesi taşerondan kadroya geçenleri de kapsamalıdır..”

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, enflasyon oranının yüzde 25’lere ulaştığı ülkemizde, taşeronda kalan ve ihale sürecinde işini kaybetme riski yaşayanlar yanında  taşerondan kadroya geçirilen işçilerin ciddi mağduriyet yaşadığını söyledi.

Gürer, 696 sayılı KHK kapsamında sürekli kamu işçisi statüsüne alınan ve mali ve sosyal hakları 2020 yılına kadar geçerli olan sözleşme kapsamında sınırlandırılan  çalışanların  2019 yılında yapılacak toplu iş sözleşmesine dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

TEŞORONDAN KADROYA ALINAN İŞÇİLER MAĞDUR 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında sürekli kadro verilen kamu çalışanlarının yaşadığı mağduriyetin her geçen gün arttığını söyledi. Kamuda çalışan kiralık araç  şoförleri, hastane bilgi işlem çalışanları, sosyal tesis ve yemekhane çalışanları, PTT, Karayolları, Demiryolları gibi  kuruluş çalışanları, MEB başta olmak üzere farklı bakanlık ve KİT çalışanlarının sorunlarının çözülmediğini anımsatan Gürer, “kadroya alınanlarda ciddi mağduriyet yaşamaktadır” dedi.

2020 YILINA KADAR GEÇERLİ OLAN SÖZLEŞME 

Gürer, Kamu kurumlarında taşeron olarak çalışırken, ilgili kararnameyle kadroya alınan işçilerin Çalışma Bakanlığının koordinesindeki Yüksek Hakem Heyeti ile 2020 yılının Ekim ayına kadar geçerli olan bir çerçeve sözleşmeyle mali ve sosyal haklarının sınırlandırıldığını hatırlattı.

TAŞERONLAR ENFLASYONUN ALTINDA EZİLİYOR 

İşçilerin sözleşmelerinin Ekim 2020 yılına kadar devam edeceğini ifade eden Gürer, “Yıllık enflasyon oranları istatistiki verilere göre yüzde 25, reel piyasada ise yüzde 60’lar seviyesine ulaşmıştır. Çalışma Bakanlığının Hakem Heyeti Kararları ile bu işçileri yıllık 4+4 gibi bir maaş artışına mahkûm etmesi, kamuda çalışan sürekli işçilerin daha şimdiden enflasyon artışıyla birlikte yüze 25 fakirleşmesine sebep olmuştur” dedi.

ÜVEY EVLAT MUAMELESİ 

2019 yılında tüm kamu çalışanlarını kapsayacak şekilde toplu iş sözleşmesi yapılacağını anımsatan CHP Milletvekili Gürer,  ancak 696 sayılı KHK kapsamında kadroya alınan kamu işçilerinin bu sözleşmeye dahil edilmeyeceğini vurguladı. Gürer, taşerondan kadroya alınan kamu çalışanlarının toplu iş sözleşmeli görüşmelerine dahil edilmemesinin ‘bu işçilere üvey evlat muamelesi yapılıyor’ şeklinde değerlendirdi.

ŞİRKETLERE ÖDENEN KOMİSYON ÜCRETLERİ NE ZAMAN İŞÇİLERE YASITILACAK 

 AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili değerlendirmesinde “Şimdiye kadar aracı taşeron firmalara ödenen komisyonların, bundan böyle işçilere ödeneceği, her bir çalışanın cebine 300, 400, 500 lira gibi ekstra ödeme yansıyacağı” şeklindeki sözlerini hatırlatan Gürer, cumhurbaşkanının bu sözlerinin yerine getirilmediğini ve şirketlere ödenen komisyon ücretlerinin işçilere yansımadığını söyledi.

TAŞERONDAN KADROYA GEÇİRİLENLER 2019 YILINDAKİ  TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNE MUTLAKA DÂHİL EDİLMELİ 

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2019 yılında yapılacak Toplu İş Sözleşmesine KHK kapsamında kadroya alınan kamu çalışanlarının da dahil edilmesi gerektiğini belirterek, “ Enflasyon oranının yüzde 25’lere ulaştığı ülkemizde maaşlarına yüzde 8 oranında zam yapılan bu işçilere yapılan üvey evlat muamelesi sonlandırılmalıdır. Çalıştıkları kamu kurumlarında, aynı işi yapmalarına rağmen daha önce kadroya alınan işçiler ile mali ve sosyal haklar açısından aralarında ciddi farklılıklar bulunan bu işçilerimize hak ettikleri ücretler verilmeli, eşit işe eşit ücret uygulamasına geçilmelidir” diye konuştu.

 AKP, TAŞERON SORUNUNU ÇÖZEMEDİ 

Gürer, taşeron işçilerin kadroya geçişiyle ilgili süreçte kısmen bir iyileştirme yapılmış olsa da ülkemizde taşeron işçi sorununun artarak devam ettiğine de vurgu yaparak, “pek çok kamu kurumunda halen taşeron işçi uygulaması devam etmektedir. Bazı kamu kurumlarındaki taşeron işçilere kadro verilmemiştir. AKP taşeron işçi sorununu çözmek yerine daha da içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir. Yapılması gereken, şartsız ve amasız tüm çalışanlara kadro verilmesi ve eşit işe eşit ücret uygulamasına geçilmesidir” ifadelerini kullandı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın