29.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Vali Baruş, Pandemi İle İlgili Alınan Kararları Açıkladı

Vali Baruş, Pandemi İle İlgili Alınan Kararları Açıkladı

Vali Baruş, Pandemi İle İlgili Alınan Kararları Açıkladı

Vali Aydın Baruş, 12 Ağustos 2020 günü Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen İl Pandemi Kurulu Toplantısının ardından basın mensuplarına ilimizde covid-19 salgını ile mücadele kapsamında alınacak tedbirler ve kararlar ile ilgili açıklamalarda bulunda.

Vali Baruş, yaptığı konuşmada, “Bugün 12 Ağustos 2020 tarihi itibariyle ilimizde covid-19 salgını ile mücadele kapsamında alınması gereken tedbirler ve mevcut durumla ilgili değerlendirmeleri yapmak üzere İl Pandemi Kurulumuz toplandı. İl Pandemi Kurulumuzun toplantısı neticesinde yapılan değerlendirmelerde bazı hususlar konusunda karar alınması, bazı hususlar ile ilgili de tavsiyede bulunulması yönünde istişare edildi. Bunları kısaca size özetlemek istiyorum. Özellikle düğün törenlerinde kalabalıkların oluşması ve bu kalabalıkların kontrol edilememesi, sosyal mesafe kurallarının ihlal edilmesi, maske takma kurallarının da ihlal edilmesi nedeniyle bazı düzenlemeler yapılmasının yerinde olacağı kararı verildi.

  • Açık ve kapalı düğün salonlarında yapılan düğünlerin aynı gün içerisinde 10.00 ile 23.00 saatleri arasında en fazla 2 saat sürecek şekilde yapılmasına, 2 düğün arasında en az 2 saat süre bırakılmasına, personel ve çalışanlar dahil 4 metrekare yere bir kişiden fazla misafir alınmamasına, sokak ve mahalle aralarında yapılan düğünlerde maske ve sosyal mesafe kurallarına riayet edilmediğinin tespit edilmesi söz konusu olduğundan düğünlerin kolluğun kontrolü dışında yapılması nedeniyle denetlenmesinin mümkün olmaması sebebiyle Emniyet ya da Jandarmaya bildirimde bulunulmaksızın açık ve kapalı alanlarda düğün, nişan, kına ve benzeri organizasyonların yapılmasının yasaklanmasına. Emniyet veya Jandarmaya yapılacak bildirimlerde düğünün başlama ve bitiş saatlerinin mutlaka belirtilmesine. Düğün, sünnet düğünü, nişan, mevlit ve benzeri organizasyonlarda yemek verilmesi ve ikramda bulunulmasının uzun süre bir arada kalmaya, maske takmamaya, sosyal mesafeyi gözetememeye neden olacak koşulları oluşturması nedeniyle düğün, sünnet düğünü, nişan, mevlit gibi organizasyonlarda yemek ve her türlü yiyecek ikramında bulunulmasına müsaade edilmemesine karar verilmiştir.
  • İl Pandemi Kurulumuz özellikle ilimizdeki son durumu da göz önünde bulundurarak bazı konularda da dikkat çekilmesi gerektiğine karar vermiştir. Faaliyette bulunulmasına izin verilen çay ocakları, kahvehanelerde çay ikramında bulunulan bardakların temizliğinin mutlaka deterjanla yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir. Lokanta, kafeler benzeri umuma açık tesislerde kullanılan bardak, tabak ve diğer araçların mutlaka deterjan kullanılarak temizliğinin yapılmasının mümkün olacağı, kapalı mekânlarda hastalığın yayılımı daha hızlı olduğundan kapalı mekânlardaki çalışma ortamlarında mutlaka maske kullanılmasına dikkat edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır. Hastalığın özellikle gençlerde ve çocuklarda asemptomatik yani belirtisiz seyrettiğinden yaşlılar ve kronik hastalarla aynı evde yaşayan gençler ve çocuklar ile diğer aile fertlerinin kendilerini pozitif olarak kabul ederek ve sosyal mesafe kurallarına ev içinde de riayet etmelerinin yerinde olacağı kanaatine varılmıştır. Tavsiye edilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Diğer bir konuya temas etmek istiyorum Valiliğimizce Kurban Bayramından önce ilimizdeki son 2 günlük vaka sayısının 100’ü geçtiği şeklinde yapılan açıklama ile Sağlık Bakanlığı verilerinin çelişki oluşturduğu yönde basın ve yayın organlarında haber ve değerlendirmeler yapılmıştır. Valiliğimizce açıklanan vaka sayısı o gün sonuçlanan testlerle pozitif çıkan test sayısını ifade etmekte olup pozitif olarak değerlendirilen testler içerisinde daha önce tedavi gören pozitif hastaların kontrol testlerinin de bulunması nedeniyle pozitif yeni hasta sayısının bu rakamların daha altında olduğu anlaşılmıştır. Ancak vaka sayısı ne olursa olsun tedbiri elden bırakmamak gerektiğini unutmamamız gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Maske, sosyal mesafe ve temizlik hastalıkla mücadelede temel kurallardır. Bu kurallara riayet ettiğimiz ölçüde hastalıkla mücadelede başarılı olabiliriz. Kurallara uymadan gösterdiğiniz her ihmalin neticesine hep birlikte katlanmak zorunda kalacağımızı unutmayalım” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın