29.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Yaz aylarında her yiyecek masum değil

Yaz aylarında her yiyecek masum değil

Yaz aylarında sıklığı artan toplu besin zehirlenmelerinin etki alanı özellikle okul, otel, iş yeri gibi alanlar…

Uygunsuz koşullarda saklanan yiyecek ve içeceklerin neticesi olarak ortaya çıkan besin zehirlenmelerinin nedeninin “stafilokok” isimli mikroplar olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko,“Bunların ürettiği toksin, aynı yemekten yiyen kişilerin bir kısmında ilk saatlerde kusma ve ishale yol açar; bazı kişiler durumu daha kolay ve çabuk, hatta ishal bile olmadan atlatırken, bazıları da kusma ve ishal nedeniyle şoka girebilir” dedi.

Özellikle yaz aylarında açıkta satılan veya sergilenen yiyeceklerin kolay ulaşılabilir ve uygun fiyatlı olması nedeniyle tercih edildiğini söyleyen Dr. Hakko, “Pratik ve masum görünen yiyecek ve içeceklerin beklenmedik sonuçları olabiliyor. Açıkta satılan lahmacun, buzdolabında saklanmayan kıyma, süt, yoğurt, kaymak, krema gibi yiyecekler, hastalık olarak geri dönebiliyor” şeklinde konuştu.

Elektrik kesintilerine dikkat

Besin zehirlenmelerinden korunmak için; yiyeceklerin taze olmasına ve paketlenmiş olarak satılan yiyeceklerin son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat etmenin önemine değinen Dr. Elif Hakko “Elektrik kesintisi nedeniyle, soğukta saklanması gereken yiyeceklerin bir süre ‘ısınması’ içlerinde bulunan ve sayıca az olduğu için sağlığa zarar vermeyecek olan mikropların çoğalmasına ve hastalık yapmasına yol açar. Özellikle hazır dondurmalarda bu noktaya çok dikkat edilmelidir” dedi.

El hijyeni önemli

Açıkta satılan veya sergilenen yiyeceklerin en önemli tehlikelerinden birisinin yiyeceği hazırlayan kişilerin elleri olduğunu belirten Dr. Elif Hakko, “Personelin temizliğinden emin olmadığınız yerlerde, sırf ‘tatmak’ amacıyla bir şeyler yemek dahi ishale davetiye çıkarabilir” dedi.

Hangi sudan yapıldığı ve ne şekilde saklandığı belli olmayan buzların zehirlenmelere neden olabildiğini söyleyen Dr. Hakko, içeceklerin içine atılan buzun hangi sudan yapıldığını bilmenin mümkün olmadığını belirterek “Bu nedenle, yaz aylarında serinletici bir şeyler içmek istediğimizde, içine buz atmak yerine, ağzı kapalı olarak soğutulmuş içecekleri tercih etmek daha doğru olacaktır” diye konuştu.

Leyditurk.com

KAYNAK : http://leyditurk.com/

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın