28.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Yeni Cami Çevre Düzenlemesine Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor

Yeni Cami Çevre Düzenlemesine Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor

Yeni Cami Çevre Düzenlemesine Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor

24 Ocak 2020’de 6.8 büyüklüğündeki Elazığ- Malatya depreminde ana kubbenin bir bölümde çökme, duvarlarda çatlama ve  ciddi hasar gören  ve ibadete kapatılan Yeni Cami, restorasyon, güçlendirme ve çevre düzenlemesi olarak yapılan çalışmalarda cami siluetini bozan ve avlunun kuzey tarafına eklenen abdest alma yerlerinin kaldırılmamasına yönelik tepkiler artarak devam ediyor.

Bu kapsamda Malatya Kent Konseyi’nde bir araya gelen Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleri caminin siluetini bozan bu yapılanmaya karşı gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik istişare toplantısı düzenlediler.

Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda düzenlenen istişare toplantısına Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli, Kanaat Önderi Naci Şavata, Kültür Yaşam Dernek Başkanı Atilla Kantarcı, Niyazi Mısri Kültür Vakfı Başkanı Ahmet Baysar, Kitapçılar Derneği Başkanı Şahin Doğan, Malatya Medeniyet Derneği Başkanı Ebubekir Bakan, Çekül Vakfı Başkanı Bekir Sözen, Tecde Mahalle Muhtarı Ali Yiğit, Kayısı Kenti Muhtarlar Dernek Başkanı Alaaddin Aktaş, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, Sonsöz Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Er, Yeni Cami Dernek Başkanı Affan Aksoğan, Mimarlar Odası Üyesi Talha Torun, Şehir Sanat Derneği Başkanı Hasan Bulğak, Memursen Malatya İl Başkanı Hüseyin Söylemez, Battalgazi Muhtarlar Dernek Başkanı Abdulvahap Ortaç, Birlik Vakfı Temsilcisi Ali Durak, Araştırmacı Yazar Hasan Demirbağ, Şehir Gönüllüleri Başkanı Mehmet Karabay, Şehir Gönüllüleri Meclisi Üyesi Bahattin Öner, Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Çalışma Grubu Temsilcisi katıldı.

Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin bir kısmı ile düzenlemiş oldukları istişare toplantısında amaçlarının Yeni Caminin yeniden eski görünümünü kazanması için gerekli adımları atmak için bir arada olduklarını söyledi. Konu ile ilgili olarak Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile görüşeceklerini ve gerekli prosedürleri uygulayacaklarını  söyleyen Artan “sivil toplum örgütleri bu konuda fikir birliği sağladılar, gerekli düzenlemelerin yapılması için bu konuyu  gerekirse Cumhurbaşkanımıza kadar taşıyacağız” dedi.

Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli Vakıflar Bölge Müdürlüğün kendi uhtesinde kararlar aldığını ve alınan bu kararların Malatya halkını üzdüğünü söyledi.

 Mimarlar Odası Üyesi Talha Torun ‘’Şuanda bizim karşı çıktığımız asli konu caminin çevreyle kurduğu bağın koparılması. Caminin eski hailene getirilmesi Malatya mimarlar odası olarak her türlü desteği sağlayacağız.”

Kanaat önderi Emin Yücetaş “Malatya sahipsiz değil ve yeni camiye muhakkak  sahip çıkacaktır” dedi.

Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Toğrulca “Malatya kamuoyunda, farklı toplumsal kesimlerde bir duyarlılık oluştu. Malatya’nın basınında yeterince aslında yer aldı ve yer almaya devam ediyor. Bu caminin tescili yapılırken bu ucube şeylerin kaldırılması için  işi durdurma kararı alması gerekiyor”dedi.

Kültür ve Yaşam Derneği Başkanı Atilla Kantarcı “Malatya’mızın Tarihine ve Kültürüne Sahip Çıkmak Hepimizin asli görevidir. Konuyla ilgili Malatya’da verilen destekten dolayı herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Malatya Kent Konseyinden alınan bilgiye göre Yeni Caminin Restorasyonundan kaynaklı kamuoyunda oluşan taleplerin karşılanmaması halinde yasal bütün süreçlerin uygulamaya konulacağını belirtti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın