22.06.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

*ASKON Malatya Şube Başkanı Mustafa Şarlak’tan, Deprem Hasar Tespiti Uyarısı

*ASKON Malatya Şube Başkanı Mustafa Şarlak’tan,  Deprem Hasar Tespiti Uyarısı

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Malatya Şube Başkanı Mustafa Şarlak, deprem sonrası yapılan hasar tespit çalışmalarının uzman olmayan kişiler tarafından yürütülmesinin büyük riskler taşıdığına dikkat çekti.

Başkan Şarlak, Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen’in geçtiğimiz haftalarda gündeme getirdiği, inşaat mühendislerinin hasar tespiti eğitimi almadan sahada görevlendirilmesi konusuna değinerek, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Yapı Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki’nin bu konudaki uyarılarının dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. İlki, yeni mezun inşaat mühendislerinin yeterli tecrübeye sahip olmadan hasar tespiti yapmaya zorlandığını ve bu durumun hayati riskler taşıdığını ifade etmişti.

Şarlak, “Deprem mühendisliği ve inşaat mühendisliği farklı disiplinlerdir. Ülkemizde ne yazık ki, yeterli eğitim almadan hasar tespiti yapan ve binaların akıbetine karar veren mühendisler var. Bu durum, hem vatandaşlarımızın can güvenliğini tehlikeye atmakta hem de maddi kayıplara yol açmaktadır,” dedi.

Şarlak, deprem kuşağı üzerinde bulunan ülkemizde üniversitelerin ilgili bölümlerinde hasar tespiti ve güçlendirme eğitimlerinin zorunlu hale getirilmesini ve bu alanda uzmanlaşmış mühendislerin yetiştirilmesinin önemini vurguladı.

Başkan Şarlak ayrıca, depremler sonrası Malatya’da oluşan görsel kirliliğe de dikkat çekerek, yıkılmayı bekleyen binaların yarattığı tehlikeye ve şehir estetiğine verdiği zarara dikkat çekti.

Şarlak, “Malatya’nın bir an önce bu görüntü kirliliğinden kurtulması için ilgili kurumların, STK’ların ve tüm paydaşların ortak bir akıl ve işbirliği ile hareket etmesi gerekmektedir,” şeklinde konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın