28.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

CHP’li Gürer, Emeklinin de sesi oldu.

CHP’li Gürer, Emeklinin de sesi oldu.

Gürer’den emekli ücretleri düzenlenmesi için soru önergeleri

CHP’li Gürer, Emeklinin de sesi oldu.

Gürer: “Emeklinin derdi çok, çözümü düşünen iktidar yok”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde sayıları 12 milyona yaklaşan emeklilerin talepleri ve sorunlarını, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği soru önergeleriyle TBMM gündemine getirdi.

Gürer, soru önergelerinde 2000 yılından sonra emekli olanların yaşadığı mağduriyet, maaşlarının yetersizliği, gıda, kira ve yakacak yardımı talebi gibi sorunları gündeme taşıdı.

İNTİBAK YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Emeklilerin yaşadığı her bir sorun ve mağduriyet için ayrı ayrı soru önergeleri hazırlayan Gürer, 2000 yılından sonra emekli olanların, bu tarihten önce emekli olanlardan çok daha düşük maaş almalarının yarattığı soruna dikkat çekti.

Gürer, Emekli olanlar arasında aylık gelir dengesizliğinin devam ettiğini belirterek, “2000 yılından sonra emekli olanlar mağdur durumdadır. Prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları aynı olanlara eşit aylık ödemesi öngören, intibak düzenlemesinin yapılmaması mağduriyetleri artırmaktadır.2000 yılı öncesi ve sonrası dönemde emekli olanların maaşlarındaki farklılık, sosyal güvenlik sisteminin norm ve standart birliğini de etkilemektedir. 1 Ekim 2008 itibariyle uygulamaya giren sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununda; emekli aylığı hesaplaması 2008 yılından sonra emekli olanların mağduriyetini artırmıştır. Çalışılan dönemlerdeki kanun hükümlerine göre karma emekli aylığı hesaplama sistemi, aylıkları düşüren parametreler öngördüğünden özellikle 2017 ve 2018 yıllarında emekli olanların aylıkları 1000 lira altında kalmış, Ocak 2019 ayında yürürlüğe giren 7161 sayılı kanunla en az emekli aylığının 1000 lira olarak belirlenmesi kısmen bir iyileştirme sağlayacak olsa da sorunu ortadan kaldırmamıştır. Bu durumda asgari ücretin altında binlerce emeklinin yaşam mücadelesi vermek durumunda kalacağı görülmektedir” ifadesini kullandı.

CHP Milletvekili Gürer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a, “2000 yılı sonrası emekli olanlar için 2019 yılında intibak düzenlemesi yapılması ve mağduriyetlerin giderilmesi düşünülmekte midir?” şeklinde soru yöneltti.

EMEKLİ MAAŞ ARTIŞLARI TÜFE ORANINA GÖRE BELİRLENSİN 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklilerin maaşlarındaki düşüklüğü dikkat çektiği bir başka soru önergesinde ise, “Altı aylık dönemlerde emekli aylıklarına uygulanan ücret düzenlemesi emeklileri enflasyona karşı koruyan bir düzenleme değildir. Bu nedenle emeklilerin yıllık bazda uygulanacak TÜFE artışı ile ücretlerinin belirlenmesi yönünde bir düzenleme düşünülmekte midir?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi.

EMEKLİLER İÇİN KİRA YARDIMI TALEBİ 

Ülkemizde emeklilerin zor koşullarda yaşam mücadelesi verdiğine işaret eden Gürer, asgari ücretin altında emekli maaşı alanların yaşadığı soruna vurgu yapmak amacıyla “Emekli maaşı asgari ücret altında kalan emekliler mağdur durumdadır. Emekliler kira fiyatlarındaki artışlardan ve diğer ürünlerdeki fiyat değişkenliklerinden doğrudan etkilenmektedir. Emekliler için kira ve yakacak yardımı yapılması düşünülmekte midir?” soru yöneltti.

GIDA VE YAKACAK YARDIMI 

Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği başka bir soru önergesinde ise “Emekli vatandaşlarımızın su, elektrik, doğalgaz faturalarında kullanılan ürün ücreti dışında alınan yüzde 50’yi aşan çeşitli kalem ücretlerden muaf tutulması hususunda bir çalışma yapılmakta mıdır? Düşük maaşlı emekli, dul ve yetimlere belediyelerin yaptığı gıda ve yakacak yardımlarından yararlanabilmesini sağlayacak bir düzenleme söz konusu mudur? Böyle bir çalışma söz konusu İse temsili derneklerden bilgi ve destek alınması hususunda bir’ çalışma yapılmakta mıdır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın