20.04.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Karakaya Baraj Gölü’nün Haritası Çıkarıldı

Karakaya Baraj Gölü’nün Haritası Çıkarıldı

BÜYÜKŞEHİR TÜRKİYE’DE BİR İLK’İ GERÇEKLEŞTİRDİ

Malatya Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de bir İLK’i gerçekleştirdi. Türkiye’de İLK kez bir baraj gölünün haritası çıkarıldı. Balıkçılık ve ulaşım noktasında stratejik öneme sahip bulunan Karakaya Baraj Gölü’nün harita çalışmaları tamamlandı.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre; Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından başlatılan Karakaya Baraj Gölü Harita çalışmaları kısa bir süre içerisinde sonuçlandırılarak, harita çalışması tamamlandı.

Tek yetkili, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bulunan Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığı tarafından yapılan harita çalışmaları, normal şartlarda 5 yıllık programla yürütülürken, Karakaya Baraj Gölü üzerindeki can emniyeti riski dolayısıyla 2014 yılında başlatılan çalışmalar, yapılan girişimler sonucu 2 yıl gibi kısa bir sürede bitirildi.

Türkiye’de bir İLK

Karakaya Baraj Gölü Haritası, baraj ve göletler kategorisinde haritası çıkarılan ilk baraj özelliği taşıyor. Türk Harita Kataloğu’nda TR 8007 numarası ile yayınlanan Karakaya Baraj Gölü Haritası, WGS 84 koordinat sistemi ile yapıldı.

Seyahat ve Balıkçılık daha güvenli bir şekilde yapılacak

Baraj Gölü’ndeki derinlikleri, dip yapısını, baraj akıntı yönü ve kot gibi değerlerin yer aldığı harita sayesinde artık Karakaya Baraj Gölü üzerindeki seyahat ve balıkçılık daha güvenli bir şekilde yapılacak. Ayrıca tekneler, GPS verileri ile baraj üzerinde bulundukları anlarda nerede olduklarını çok rahat bir şekilde bulabilecekler. Olası bir arama kurtarma çalışmasında da kesin mevkiler konularak etkin kurtarma olanağı sağlanacak.

Geçmişte üzücü kazalar yaşanmıştı

Balıkçılığın yanı sıra Malatya ile Elazığ’ın Baskil İlçesi arasında feribotlarla ulaşımın sağlandığı Karakaya Baraj Gölü üzerinde, baraj dip yapısının bilinmemesinden dolayı geçmiş yıllarda ölümcül üzücü kazalar yaşanmıştı. Çıkarılan harita sayesinde baraj ile ilgili gerekli bilgiler elde edildiği için bu tür kazaların yaşanma olasılığının da büyük ölçüde ortadan kalkacağı kaydedildi.

DSC01094

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın