23.04.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Malatya’da depremzedelerin çilesi bitmek bilmiyor.

Malatya’da depremzedelerin çilesi bitmek bilmiyor.

DEPREMZEDELERİN ÇİLESİ BİTMEK BİLMİYOR.

AKP’NİN UYGULADIĞI POLİTİKALARIN ŞİDDETİ DEPREMZEDELERİ SARSMAYA DEVAM EDİYOR.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, 24 Ocak’ta Elazığ Sivrice’de yaşanan depremde Malatya’nın ilçeleri ve Malatya merkezde de birçok yer ciddi şekilde etkilenmişti. Gördük ki depremzedelerin çilesi bitmek bilmiyor. Hatta deprem sarsıntısının şiddetinden fazla AKP’nin uyguladığı politikaların şiddeti depremzedeleri sarsmaya devam ediyor. Çünkü AKP iktidarı şuanda depremzedelerin sorunlarının çözümünden ziyade onları zora sokacak bir takım işlerle uğraşıyorlar. Ta başından ifade ettik. Depremde evleri yıkılan vatandaşlara kayıtsız şartsız olarak yeni bir ev yapılıp teslim edilmesi gerekir. Bunu yapmadılar. Malatya afet bölgesi ilan edilmelidir dedik, afet bölgesi de ilan etmediler. Afet bölgesi ilan etmedikleri için sorunlarda bir türlü çözülemiyor. Hatta sorunlar her geçen gün artmaya devam ediyor.

HER GÜN VATANDAŞ YENİ BİR ŞOKLA KARŞILAŞIYOR.

Her gün vatandaş yeni bir şokla karşılaşıyor. Bu şoklardan birincisi hem Doğanyol Gökçe’de hem de Pütürge’nin birçok mahallesinde daha önce depremde ağır hasarlı verilmeyen yerlerinde kentsel dönüşüm yapılması kararlaştırılmış. Bu yıkılan yerlere yenisi yapılacağı ifade ediliyor. Yeni yapılacak konutlar vatandaşlara satılacak. Belirlenen satış fiyatları çok yüksek olduğu gözüküyor. Her ne kadar maliyetinin altında fiyatlar olduğu söylense de satış fiyatları çok yüksek ve vatandaşlar bunu ödeyemeyeceklerini söylüyor. O köylerde ve kırsalda yaşayan vatandaşlar o kadar parayla geçimini sağlamak durumunda ve belirlenen bu paraları yatırıp bir ev sahibi olma, başlarını sokacağı bir yer sahibi olma şansı maalesef birçok vatandaş için söz konusu değil. Birçok vatandaşta bütçesini çok zorlayacak belki yemesinden içmesinden, çocuğunun rızkından kesecek tekrar başını sokabileceği bir evi olsun diye mücadele verecek.

Bir diğer şok ise Büyükşehirden kaynaklı bir yasa var. O yasa gereğince ilçenin herhangi bir mahallesinde evi yıkılmış olan vatandaşın Malatya merkezde veya başka bir yerde evi varsa parayla bile ev sahibi olamayacak. Malatya sınırları içerisinde kendi üzerine kayıtlı bir evi varsa orada ev sahibi olamayacak. Şu bir gerçek ki Malatya’da evi olan vatandaşında bütün düzeni o mahalle de kurulu olduğu için merkezdeki ev bir işine yaramıyor. Malatya’daki ev çocuklarını okutabilmesi için veya ailenin bir kısmının burada yaşaması içindir. Oradaki evi yıkılmış vatandaşların hepsine yeni bir evin yapılıp verilmesi gerekiyor. Evi zaten vatandaşa satıyorsunuz dolayısıyla vatandaşa sattığınız evi bir başka yerde evi var diye neden bunu gerekçe göstererek orada ev yapmıyorsunuz.

VATANDAŞ ÖNÜMÜZDEKİ KIŞI DA ÇADIRLARDA GEÇİRECEK.

Bir başka şokta; üzerinde neredeyse 10 aya yakın bir zaman geçti. Tekrardan kış yaklaştı. O bölgelere kış daha erken geliyor. Hemen hemen kış ayları başlamak üzere. Bir tek vatandaşın bahçesine bir ev yapılamamış durumda. Bütün vatandaşlar geçen kışı çadırlarda geçirmek zorunda kaldı. Karda kışta o buz gibi çadırlarda çocuklarıyla hasta olmakla, sağlıklarını yitirmekle karşı karşıya kaldı. Şuanda da bazı ilçelerde toplu konutlar yapılmaya başlandı. Bu toplu konutlar sorunu çözmüyor. Özellikle vatandaşın evinin yıkıldığı yerde yeni ev yapılıp vatandaşa teslim edilmesi sorunu çözüyor. Bununla ilgili de henüz hiçbir ev vatandaşa teslim edilmemiş.

Vatandaş kara kara düşünüyor. Önümüzdeki kışı da çocuklarıyla soğukta çadırlarda geçirecekler gibi gözüküyor. Malatya merkezde de aynı problemler söz konusu, sadece ben kira yardımı yapıyorum demekle iş çözülmüyor. Hem Malatya merkezde hem Doğalyol’da hem de Pütürge’de evi yıkılmış vatandaşlarımızın bir önce evlerine kavuşturulması gerekiyor. Vatandaşın ödeyebileceği maliyetlerle kavuşturulması gerekiyor. Şuan belirlenen rakamların yüksekliği vatandaşı zora sokmuş durumda. AKP iktidarı önemli şoklar yaşatıyor. Hiçbir sorununu çözmüyor, sorununu çözme süresini çok uzatıyor.  Vatandaşların sıkıntıları devam ediyor.

Deprem olduğu zamandan beri söylüyoruz. Hızlı bir şekilde bu konutların yapılması gerekirdi. Ev nerede yıkılmışsa ev oradan yapılıp teslim edilmeliydi. Hiçbir bedel istenmemeliydi. Afet bölgesi ilan edilip bütün vatandaşların bu imkanlardan yararlanması sağlanmalıydı. Şuanda ki geldiğimiz durumda bütün işlerin geciktiğini görüyoruz.

Oradaki insanlar sadece evsizliğe barksızlığa teslim edilmemiş olacak, sağlıklarını da kaybetmiş olacaklar. AKP’nin bütün yetkilileri gidiyor boy boy fotoğraf veriyor. Ama vatandaşın bir tek sorunu çözülmemiş. Bunun için bir an önce başta iktidarı ve bütün yetkilileri göreve davet ediyoruz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın