21.06.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Sulama Suyuna Yüzde 400’lük Zam: Çiftçinin Belini Büküyor

Sulama Suyuna Yüzde 400’lük Zam: Çiftçinin Belini Büküyor

**CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, sulama suyuna yapılan yüzde 300-400 oranındaki zamların çiftçileri zor durumda bıraktığını ve üretimi tehdit ettiğini belirtti.** Ağbaba, “Bu zamların derhal geri çekilmesi gerekiyor” dedi.

6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya’da, birçok üretici depremin neden olduğu maddi kayıplar ile boğuşurken, Derme Sulama Birliği’nin sulama ücretine yüzde 400 zam yapması büyük tepki çekti.

**Ağbaba, sulama suyuna yapılan zamların, yıllardır süregelen tarımsal sulama sorununa yeni bir boyut kazandırdığını vurguladı.** “Malatya, tarımsal sulama sorununu çözmekte başarısız olmuştur. Geçmişte, ağaçları korumak için üreticilerin kanalizasyon borularını kırarak sulama yaptıklarına şahit olmuştuk. Bugün ise sulama birliklerinin fahiş zamları üreticileri iflasın eşiğine getiriyor.” diyen Ağbaba, bu şartlarda üretim yapmanın neredeyse imkansız hale geldiğini ifade etti.

**Ağbaba, enflasyon oranının yüzde 75’e ulaştığı bir dönemde sulama suyuna yüzde 300-400 zam yapmanın kabul edilemez olduğunu belirtti.** “AKP hükümeti, memur ve emekli zamlarını enflasyona göre belirlerken, çiftçilerimize ise enflasyonun 5 katı oranında zam uyguluyor. Bu zamların nasıl hesaplandığının açıklanması gerekiyor.” dedi.

**Ağbaba, Malatya’da düzenlenen “Hububat Hasat Bayramı” programına dikkat çekerek, bir yanda hasat sevinci yaşanırken diğer yanda çiftçilerin su zammına karşı isyan ettiğini vurguladı.** “AKP hükümeti, üreticileri sulama birliklerinin insafına terk etmiş durumda. 2023 yılında sulama bedellerinin yüzde 50’sinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanması bir nebze olsun rahatlama sağlamıştı. Ancak bu zamlarla birlikte tüm çabalar boşa çıktı. AKP, üreticiye destek veriyoruz diye reklam yaparken, aslında ‘kaşıkla verip, kepçeyle alıyorlar'” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın