28.04.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Yazın çocukları oyun kazalarından nasıl koruruz

Yazın çocukları oyun kazalarından nasıl koruruz

Yaz geliyor, çocukların park ve oyun alanlarında daha fazla vakit geçireceği zamanlar kapıda… Çocuklar oyun oynarken, gerek kendilerinden gerekse ortamın fiziki koşullarından kaynaklanabilecek kaza, yaralanma gibi tehlikeli durumlarda acil müdahale hayati önem taşıyor. Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, bu gibi durumların yaşanmaması için alınması gereken önlemleri sıraladı.

Yaz demek, çocuklar için dışarıda oyun oynamak demek. Uzun saatler sokakta, parklarda veya oyun alanlarında vakit geçiren çocuklar için tehlikeli durumlar pusuda olabilir. Bir anlık dikkatsizlik, riskli hareketler ya da başka sebeplerden çocuğunuz kaza geçirebilir, kendisi için hayati sonuçlar doğurabilir. Bunun önüne geçebilmek için, Dr. Koray Akay, özellikle ebeveynleri dikkatli olmaya davet ediyor: “Çocukların daha az tanıdık oldukları ortamlarda çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kalmalarına yazın çok rastlıyoruz. Aynı anda arkadaşlarıyla da eğlenen çocuklar, ciddi yaralanmalara neden olabilecek durumların farkına varmadan oyunlarına devam edebiliyorlar. Burada iş ailelere düşüyor. Çocuk oyun alanlarında, parklarda yalnız bırakılmamalı, izlenmeli ve riskli hareketler yapmasından alıkonulmalı. Sizi dinlemek istemese dahi, çocuğa olabilecek tehlikeli durumlardan bahsetmeli.”

Çocuklar en çok temmuzda yaralanıyor

Ülkemizde, sakatlanmalar ve ciddi yaralanmalar temmuz ayında en yüksek düzeye ulaşıyor. Çocuklar, genellikle çevrelerindeki nesnelere aşırı ilgi gösterdikleri ve merak ettikleri için yaralanabiliyorlar. Çocukların, çevrelerini öğrenmek, büyüklerini taklitetmek, dünyayı tadarak tanımaya çalışmak, tehlikeyi değerlendirememek, anlama kabiliyetlerinin kısıtlı olması gibi özelliklerinin yanı sıra; el ve vücut becerilerinin yetişkinlere göre daha az olması gibi sebeplerle daha fazla kazalara maruz kalmalarıolası. En sık görülen kazalar sırasıyla; boğulma, bisiklet kazaları, oyun alanlarında yaşanan düşme ve yaralanmalar, araç çarpmaları… Bu durumun en önemli sebeplerinin başında ise çocukların yaz tatilinde erişkinlerin takibinden uzak olmalarıgeliyor.

Bu önlemler hayat kurtarabilir

– Çocuklar yüksek zeminlerde, oyun alanlarında asla yalnız bırakılmamalı,

– Çocuklar sokakta çevresinde gördüğü nesnelere temas ederken dikkatli olmalı veağzına sokmamalı,

– Yaz aylarında toprak altından çıkan böceklere, akrep ve arı sokmalarına karşı dikkatliolunmalı,

– Deniz kenarında ve sahilde çocuklar asla tek başına bırakılmamalı ve göz hizasındankaçırılmamalı,

– Çocuklar bisiklet, paten ve kaykay gibi oyun aletlerine trafiğe kapalı alanlarda ve yokuşolmayan yerlerde bindirilmeli; mutlaka kask, dirseklik ve dizlik kullanılmalı,

– Oyun alanlarındaki oyun gruplarında oynarlarken izlemeli, gerekli önlemler alınmalıdır.

KAYNAK : http://www.kadinvekadin.net/yazin_cocuklari_oyun_kazalarindan_nasil_koruruz.html

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın