19.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Her Eve, Her İş Yerine, Tıbbi Nane

Her Eve, Her İş Yerine, Tıbbi Nane

Malatyamız’da Bir İlk !

Pazardan aldığınız Nane Tıbbi Nane Değildir.

Malatya’nın Yeşilyurt İlçesinde bir çifçi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığın’dan hibe alarak 10 dönüm araziye Tıbbı nane ekimi yaptı.

Çifçimiz  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne ve Yeşilyurt İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık   Müdürlüğüne teşekkür ediyor.

Tıbbı Nane en kısa zamanda , Malatya Piyasasında yerini alacaktır

İrtibat için : tibbinane@gmail.com adresinden çifçimizle irtibata geçebilirsiniz.

TIBBİ NANE NEDİR ?

Yöresel Adları:Tıbbi Nane, Kara nane, Biberi nane, Fülfüli nane, İngiliz nanesi,
Misk nanesi
Latince İsmi: Mentha x piperita L.
Kullanılan Kısmı: Yaprakları (Menthae piperitae folium) EUROPEAN PHARMACOPOEIA 5,0

Yayılışı: Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da özellikle uçucu yağı için kültürü yapılmaktadır. Türkiye’de M. pulegium (yarpuz), M. arvensis (kır nanesi), M.aquatica (su nanesi), M. rotundifolia (M. suaveolens), M. longifoliaM. spicata ve M. nigricans türleri yetişmektedir. Nane olarak da genellikle M. longifolia veya M. rotundifolia türlerinin kültürü yapılarak kullanılmaktadır. Mentha piperitaM. aquatica ile M. Viridis’in melezidir ve bir kültür bitkisidir.
Etken Bileşikleri: Yapraklar %0.8-4 oranında uçucu yağ, flavonlar, rosmarinik asit, kafeik, klorojenik asit ve triterpenik maddeler taşımaktadır. Uçucu yağ %30–55 mentol, %14–32 menton, %3–5 mentil asetat, %2,5-3,5 neomentol, %2-3 izomenton, %2-7 mentofuran daha az miktarlarda limonen, pulegon, α-pinen, β-pinen taşımaktadır. Uçucu yağ miktarı ve bileşenleri yetiştirilen ırka ve yetişme koşullarına göre değişiklikler göstermektedir.
Etki ve Kullanılışı: Komisyon E düz kaslar üzerindeki antispazmodik, karminatif, kolagog etkisini onaylamıştır. BHC da karminatif, spazmolitik ve koleretik etkisini onaylamıştır.
Yaprakların taşıdığı uçucu yağdaki mentolden dolayı antibakteriyel, spazm giderici ve safra salgısını arttırdığı bilinmektedir. Spazm giderici etki özellikle mide-bağırsak sistemi üzerinde belirgindir; mide bulantısına karşı ve diğer mide şikâyetlerinde, akut ve kronik gastrit’de kullanımı bilinmektedir. Bronş salgısını arttırıcı, gaz söktürücü ve koku verici olarak kullanılmaktadır.
Kontrendikasyonları: Safra kesesi taşı rahatsızlığı olanlar kullanmamalıdır.
Yan Etkiler: Nadir de olsa bazı bünyelerde mentol’den dolayı alerjiye sebep olabilir.
Başka İlaçlarla Etkileşimi: Bilinen bir etkileşim yok.
Gebelik ve Emzirme Döneminde Kullanımı: Bilinen bir kısıtlama yoktur.Ancak gebeliğin ilk döneminde bulantıyı gidermek için bir çay bardağı içilebilir.

Kulanım Önerisi: Taze olarak ayran, cacık ve salatalarda kullanılabilir.Ayrıca dolma ,sarma ve et yemeklerinde kullanılabilir.İçilen çay veya neskafe içerisine de 2 taze yaprak atılabilir.Kurutularak da kış mevsiminde yemek yapımında kullanılabilir.  Çayı: Günde 1defa kaynar olmayan sıcak suya 3-4 taze/kuru  yaprak  bir çay bardağına ilave edilirek 10 dk bekletilerek  içilebilir.

Reader’s Digest dergisinde yer alan habere göre, tıbbi nanenin 20 faydası:
Akne, eklem iltihabı, midede toplanan gazın çıkarılması, vücut kokularının giderilmesi, soğuk algınlığı ve grip, öksürük, ekstra enerji, yorgunluk, ayak problemleri, baş ağrısı, hazımsızlık, geğirme, irritabl bağırsak sendromu,bağırsağın divertiküler hastalığı, bağırsağın crohn hasralığnda, hamilelik döneminde oluşan sabah bulantıları, bulantı ve kusma, ağrı kesici, cilt bakımı, boğaz ağrısı, böcek sokmaları ve ısırmaları, sinüzit ve ödem de faydalıdır.

Tıbbi Nanenin içeriği: Nanenin içinde 100’den fazla bileşen bulunduğunu tespit eden uzmanlar, nanenin kesin niteliği bitkinin nerede ve nasıl yetiştiğine bağlı olarak farklılık gösteriyor. Genel olarak tıbbi nane bağırsakla ilgili spazmları gevşeten, karın ağrısını geçiren, burun açıcı ve topikal ağrı kesici olarak görev yapan mentol, menton, flavonoidler, fenoller, triperten ve tanen içeren uçucu yağ içeriyor.

Uzmanlar birçok araştırmanın taze tıbbi nanenin yağı üzerine ve irritabl bağırsak sendromunu iyileştirme özelliğine odaklandığını belirttiler. Son yapılan araştırmada Tahran Üniversitesi Tıbbi Bilimler bölümünde görevli araştırmacılar, irritabl bağırsak sendromu olan 90 hastaya 8 hafta boyunca boş ilaç  ile günde 3 kez nane yağı kapsülü verdiler. çalışmanın sonunda, nane yağı kapsülü içen 14 kişi ağrılarından kurtulduğunu açıkladı.

Tayvan’da yapılan bir araştırmaya göre ise, yemeklerden 15-30 dakika önce yenilen taze tıbbi nanenin karındaki şişkinliği, gazı ve gurultuyu önemli ölçüde azaltıyor. Bazı vakalarda ise  karın ağrısının azaldığı ya da tamamen ortadan kaybolduğu belirtildi.

Nane Kokusu: Zihni Keskinleştiriyor

Detaylara kilitlenmekte zorluk çekenler için…

Uzmanlar güne nane ile başlamanın kişinin gücünü artırdığını belirtti.

Araştırmalara göre bu kokunun olduğu yerlerde çalışanlar, sıkıcı ama yapılması şart olan işlere daha fazla yoğunlaşabiliyor. Zihinsel olarak tembelleştiğinizi hissettiğinizde naneli sakız çiğnemek, şeker yemek ya da nane kokusunu içe çekmekbeynin “Yapabilirim!” komutunu harekete geçiriyor

Şifası Avrupa İlaç Kurumu tarafından kabul edildi

Nane çayının faydalarının altını çizen Prof.Dr.Sezik “Bitki çaylarında ve eczacılıkta kullanılan nanenin bilimsel adı Mentha piperita’ dır. Diğerlerinden ayırmak için bu naneye “tıbbi nane”diyoruz. Tıbbi nanenin tarımı yapılır ve kurutulmuş yaprakları çay olarak kullanılır. Bu çayın bulantı, hazımsızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında belirtileri giderici olarak kullanılabileceği Avrupa İlaç Kurumu tarafından da kabul edilmiştir. Pek çok bilimsel kitapta, bu kullanılışların yanında gaz giderici, sindirim sistemindeki kasılmaları azaltıcı, safra salgısını artırıcı olarak da kullanılabileceği kayıtlı. Son yıllarda antioksidan, ağrı azaltıcı etkilerinin bulunduğu ve bilhassa radyoterapide radyasyonun zararlı etkilerinden cildi koruduğunu gösteren araştırmalar da yayınlandı. Kısacası tıbbi nane şifalı, yararlı bir bitkidir” dedi.

Bitki çaylarındaki nane ‘Tıbbi nane’

Nane çayının etkisi, yapraktan suya geçen, mentol, fenolik asitler ve flavonoit genel adı verilen maddeler tarafından meydana getirilir. Tıbbi nanenin şifalı etkilerinden yararlanılması için öneride bulunan Prof.Dr. Sezik “Nane yaprağı ya tek başına veya benzer etkilere sahip başka bitkilerle olan karışımları halinde kullanılır. Piyasada bu şekilde hazırlanmış poşet bitki çaylardan bir adetini kupaya koyup üzerine çok sıcak olmayan (çok sıcak olursa kokulu maddeyi kaybedebilirsiniz) su ilâve edip 5 dakika civarında bekletip içtiğinizde rahatladığınızı hissedeceksiniz. Reflüsü olanlar nane çayı içmemeli, reflüyü artırabilir. Nane çayı içmek için midenizde rahatsızlık hissetmeyi beklemeyin, diğer şifalı etkilerinden yararlanmak için nane çayını her gün içmekte yarar var,” diyerek sözlerine devam etti.

Pazardan alınan nane nedir?

Pazar veya aktardan alınan nanenin türünün farklı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sezik “Pazardan alınan nane, başka bir nane türüdür. Kimyasal yapısı biraz farklıdır. Dolayısıyla etkisi de değişik olur. Tabii en iyisi kalitesi belli, hijyenik şartlarda hazırlanan, tıbbi nane ,içeren  çayları kullanmaktır” dedi.

Tıbbi Nane Çayı Ne İşe Yarar?

Tıbbi nane çayının hazımsızlık, mide krampları ve gaz şikayetlerinin giderilmesinde yararlı olduğunu belirten Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, “Ancak reflü şikayeti olanların nane çayı içmesi önerilmez. Safra söktürücü özelliğine bağlı olarak yağlı besinlerin sindirimine yardımcı olur. Tıbbi nane yağı haricen uygulandığında artrit ve kas ağrılarının yanı sıra migren şikayetlerini de azaltıyor” diyor.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada, nane çayı, rezene ve papatya çayından biraz daha farklı bir konumda olduğunu öncelikle yemeklerimizde kullandığımız nane ile (su nanesi, Mentha aquatica) ile şifa özelliği olan nane  (tıbbi nane, Mentha piperita) ya da diğer nane türleri (Antep nanesi, kır nanesi, it nanesi, yarpuz vb.) arasında gerek lezzet ve gerekse etki bakımından önemli farklılıklar söz konusu olduğunu belirtiliyor. Dolayısıyla kullanılan nane türü hedeflenen amaca göre büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Yeşiyada şu bilgileri veriyor:

“Bilimsel kaynaklarda yer alan tedavi önerileri, aksi belirtilmedikçe, tıbbi nane olarak düşünülmelidir. Bu bakımdan nane çayından istenilen yararı sağlamak için kullandığınız nanenin kaynağı önemlidir.

Tıbbi Nane neler içerir ?

Tıbbi nane A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini gibi çeşitli vitaminlarin yanı sıra karbonhidrat, yağ ve  protein içerir.Ayrıca tıbbi nanenin yapısında cineol, pinenler, cadinen, menthol ve menthon bulunur.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Avatar Raif Usta dedi ki:

    Malatya için hayırlı olsun.Çiftçimiz güzel bir iş yapmış.İklim çok değişti.Kayısıya alternatif ürün gerekiyor.İki yıl kadar önce İnünü Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden bir Öğretim Üyesi Malatya İkliminde 50 çeşit aromatik tıbbi bitkinin yetişebildiğini açıklamıştı.Devletimizin de  destek olması memnun edicidir.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın