28.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Kalbinizin ritmine kulak verin

Kalbinizin ritmine kulak verin

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akkaya, kalbinizin ritmini dikkatle dinlemeniz için şu bilgileri veriyor…

Sağlıklı bir kalp dakikada 60 – 100 kez atarak tüm vücuda yaklaşık beş litre kanpompalıyor. Her bir kalp atımını, kalbin sağ üst köşesinde yer alan doğal uyarı merkezinden yayılan elektrik dalgası ile tetikliyor. Bu ritim düzenindeki ufak bir aksama ise aritmiye, yani ritim düzensizliğine neden olabiliyor. 

Kalp ritmi düzensiz olduğunda kalp olması gerekenden hızlı veya yavaş çalışır. Hızı normal olmakla beraber atımı düzensiz olduğunda da kalpte ritim bozukluğu riskinden söz edilebilir. Kalp kasını yoran, kasın işlevini bozan, kalbi zayıflatan bu rahatsızlığa genel olarak koroner kalp hastalığı, patolojik kalp kapakları veya kalp yetersizliği sebep olur. Hipertansiyon ve doğumsal anomaliler de ritim düzensizliklerine neden olan diğer sebeplerdir.

KALP YETERSİZLİĞİNİN TEDAVİSİ MÜMKÜN

Ritim bozukluklarının büyük kısmı günümüzde başarılı şekilde tedavi edilebiliyor. Bazı ritim problemleri ilaç tedavisi ile iyileşebilirken, bazılarının tedavisinde yakma/dondurma olarak da bilinen “ablasyon” işlemi uygulanıyor. Ablasyon işleminde kateter denilen uzun ince aletler yardımıyla kasık yolundan kalbin içine ilerleniyor ve çarpıntı yapan odak bulunuyor. Bu odağa yine kateter yardımıyla radyo frekans enerjisi veriliyor ve doku 60-70°C’lere kadar ısıtılarak tahrip ediliyor. Böylece rahatsızlığa neden olan sorumlu odak ortadan kaldırılıyor.

İŞLEMDEN BİN GÜN SONRA NORMAL YAŞAMA DÖNÜLÜYOR

Ablasyon yöntemi ile ritm bozuklarının tedavisinde yüzde 95 oranında başarı sağlandığını belirten Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akkaya, “Bu yöntem hastanın hastanede sadece bir gece yatışını gerektirir. Ablasyon ile hastaların önemli bir kısmında bozulmuş olan kalp düzeni düzelir “ dedi.

KİMLER RİTİM BOZUKLUĞU YAŞIYOR OLABİLİR?

-Nabzı çok hızlı veya çok yavaş olan hastalar
-Nabız düzensizliği olan hastalar
-Çarpıntı hissedilmesi
-Nefes darlığı olması
-Göz kararması ve baş dönmesi olması
-Bayılma veya bayılacak gibi hissetme

Leyditurk.com

KAYNAK : http://leyditurk.com/

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın