01.05.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Dünyada bilinen en eski 9 kılıç, 12 mızrak ucu, Arslantepe Höyüğünden Çıkarıldı

Dünyada bilinen en eski 9 kılıç, 12 mızrak ucu, Arslantepe Höyüğünden Çıkarıldı

Arslantepe Höyüğü, Malatya şehir merkezinden 6 kilometre uzakta yer alıyor ve M.Ö. 5 bin yıllarından M.S. 11. yüzyıla kadar yerleşim görmüştür¹. 1932 yılından beri kazı çalışmalarının yürütüldüğü Arslantepe, Malatya’nın en önemli arkeolojik alanı olarak kabul edilmektedir ve 2011 yılında açık hava müzesine dönüştürülüp ziyarete açılmıştır¹.

Höyükte yapılan kazılar sonucunda M.Ö. 3 bin 300-3 bin yıllarına ait “dünyada bilinen en eski kerpiç saray”, M.Ö. 3 bin 600-3 bin 500 yıllarına ait bir tapınak, 2 bini aşkın mühür baskısı, koridor bezemeleri, kral mezarı ve “dünyada bilinen en eski 9 kılıç, 12 mızrak ucu” ile daha pek çok eser ortaya çıkarılmıştır¹.

Müze girişine 1900-1932’li yıllarda bulunup Ankara’ya götürülmüş olan Malatya Kralı Tarhunza ile 2 aslan heykeli ve duvar kabartmalarının aynı malzemeden yapılmış birebir kopyaları yerleştirilmiştir¹. Ziyaretçiler kazı alanındaki kerpiç saray ile duvar bezemeleri ve diğer kalıntıları görebilmektedir¹. Arslantepe’de koruma ve sergileme olanağı bulunmayan buluntular Malatya Müzesi’nde sergilenmektedir¹.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın