19.04.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Kalp hastaları spor yapabilir mi

Kalp hastaları spor yapabilir mi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özcan Yılmaz, kalp rahatsızlığı olan kişilerin sabah saatlerinde yaptıkları spor hareketlerine kesinlikle koşmayı eklememeleri konusunda uyarılarda bulundu. Prof Dr. Yılmaz, ““Koşu özellikle sabah yapıldığı zaman akşam kalp krizi geçirme riskinden daha fazla risk taşıyor” dedi. Çünkü kalp krizine vücudun en hassas olduğu saatler 06.00 ve 08.00 saatleri arasıdır. Kalp krizleri bu saatlerde daha sık oluyor. Bu dönemlerde bir de koşmaya bağlı sporlar yapılırsa kalp krizi geçirme riski daha yüksek oluyor. 06.00 ve 08.00 saatleri arasında biz yürüyüşü ya da tempolu yürüyüşü öneriyoruz koşuyu değil”” diye konuştu.

Ağır sporlardan kaçının

Kişilerin özellikle 40 yaş sonrası kesinlikle ağır sporlardan uzak durması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Özcan Yılmaz, “40 yaş sonrası spor yapanların ağır sporlardan uzak durması lazımdır. Mesela yürüyüş ya da hızlı yürüyüş olabilir. Belli bir yaş üzerinde bulunanlar en çok halı sahada spor yaparlarken kalp krizi geçiriyor. Bu tip sporlarda kendilerini zorlamamalı ya da yapmamalıdırlar. Yapılacak sporlara ya da hareketlere belli bir yaştan sonra çok dikkat edilmelidir. Belli bir yaştan sonra riskli olanlara ağır ve koşma türlü olan sporları kesinlikle tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

Gezinti spor yerine geçmez

Sabah saatlerinde yapılan yürüyüşlerin spor yerine geçmediğini de kaydeden Prof. Dr. Yılmaz, “Kişi mesela hafta da en az 4 gün, günde 45 dakika yürüyüş yapmalıdır. Ancak tempolu seviyesini geçmemelidir. Gezinti şeklinde yapılan yürüyüşler spor yerine geçmez. Özellikle kalp hastaları için ileri seviyede yapılan egzersizler ani kalp durmalarına neden olabiliyor. Ağırlık kaldırmak gibi egzersizler, kalp için çok zararlıdır. Bir de belli bir yaş üzeride yapılırsa kalp krizi geçirme riski o tür egzersizlerde daha çok fazladır” dedi.

KAYNAK : http://www.kadinvekadin.net/kalp_hastalari_spor_yapabilir_mi.html

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın