27.04.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Fendoğlu, Malatya’daki depremin durumunu TBMM Gündemine taşıdı

Fendoğlu, Malatya’daki depremin durumunu TBMM Gündemine taşıdı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, Malatya’nın ana gündeminin depremin olduğunu belirterek, “Malatya’mızda 1 Şubat’tan itibaren peyderpey 5.500 veya 6.000 civarında konutumuzu depremzedelerimize teslim edeceğiz. Bu evlerimizi tabii, biraz daha teslim etmemiz gerekiyor, bunda tüm kurumlara özellikle de bürokratlarımıza çok büyük iş düşüyor. Cumhurbaşkanımız söz verdi ve burada hak sahibi olan herkes ev sahibi de olacaktır. Hiçbir kurum devletimizden de büyük değildir. Özellikle de Cumhurbaşkanımız ve devletimiz söz verdiyse devletin sözünü de yere düşürmeyiz.” dedi.

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı ikinci söz olarak 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem sonrası Malatya’daki çalışmalar hakkında konuştu.

-“ Milliyetçi Hareket Partisi ve Ülkü Ocakları olarak üç yüz altmış günden beri sahada olduk”

Milletvekili Mehmet Fendoğlu, “Bugün depremin 360’ıncı günü ve beş gün sonra bir yıl olacak. Depremin olmasının hemen ardından, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere devletimizin tüm kurumları ve kurullarıyla birlikte Genel Başkanımız bilge liderimiz Devlet Bahçeli Bey’in ve yönetimde bulunan Başkan Yardımcılarımızın deprem bölgesine intikal etmeleri ve bu süre içerisinde defaten deprem bölgesini ziyaretleri aşikârdır. Depremin ardından yine Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tüm askerleriyle, arama kurtarma ekiplerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla, emniyet güçlerimizle deprem bölgesinde olduk. Bugün 360’ıncı gün dedik. Vatandaşlarımızın o günkü talepleri başkaydı, bugün talepleri başka oldu. O gün ilk etapta bizden talepte bulunan vatandaşlarımızın 3 isteği vardı: Gıdaya ulaşım, barınma imkânlarının sağlanması ve vatandaşın can ve mal emniyetinin sağlanması ki bu 3’üncü şıkta süreç biraz sıkıntılı oldu. Çünkü deprem bölgesi ve alanının çok geniş bir yüz ölçümünü kaplamasıyla birlikte zaman zaman kontrolden de çıkmış olduk. Ama biz, Milliyetçi Hareket Partisi ve Ülkü Ocakları olarak üç yüz altmış günden beri sahada olduk ve olmaya da devam ediyoruz. Bugün Malatya’da övülen Kışla Caddesi’nde Ülkü Ocaklarının çorbası kaynıyorsa Ülkü Ocakları ve teşkilatımızın safı bellidir; devletimizin ve milletimizin yanındadır. 14 Mayıs ve 28 Mayıs 2023 seçimlerinden sonra çayını çorbasını, tasını tarağını toplayıp kaçanlardan olmadık. Üç yüz altmış günden beri vatandaşımızın ve milletimizin yanında olduk. Bu konuda hassasiyet gösteren tüm teşkilatlarımıza, devletimize, milletimize, askerimize, polisimize ve Cumhur İttifakı’nın tüm bileşenlerine buradan yürekten teşekkür ediyorum.” dedi.

-“ Tüm kurumlara özellikle de bürokratlarımıza çok büyük iş düşüyor”

Fendoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü, “Bu süre içinde Malatya’mızda 74 konteyner kent kurulmuş olup 36.400 konteyner kurulmuştur. 117 bin vatandaşımız konteyner kentlerde ikamet etmektedir. Yine, barınma, kira ve taşınma bedelleri devletimiz tarafından defaten ödenmiştir ve ödenmeye de devam ediyor. Bugün köy konutlarının 7.900’ünün ihalesini yaptık, 3.000’e yakınının teslimatını yapacağız. Yine, Malatya’mızda 1 Şubattan itibaren peyderpey 5.500 veya 6.000 civarında konutumuzu depremzedelerimize teslim edeceğiz. Bu evlerimizi tabii, biraz daha teslim etmemiz gerekiyor, bunda tüm kurumlara özellikle de bürokratlarımıza çok büyük iş düşüyor. Cumhurbaşkanımız söz verdi ve burada hak sahibi olan herkes ev sahibi de olacaktır. Hiçbir kurum devletimizden de büyük değildir. Özellikle de Cumhurbaşkanımız ve devletimiz söz verdiyse devletin sözünü de yere düşürmeyiz.”

-“Deprem bölgesine yönelik faizsiz kredi veya uzun vadeli düşük faizli kredi imkânı sağlanmalıdır”

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, “Bizim Malatya’mızın gündemi depremdir. Esnaflarımızın sorunları vardır. Devletimiz, KOSGEB üzerinden 5 bin vatandaşımıza, 5 bin esnafımıza 2 milyar TL destek sağlamıştır, fakat ödenen bu meblağ yeterli değildir, günün şartlarına göre de güncellenmesi gerekir. Ticaretini devam ettirmek için hâlâ sırada bekleyen esnaflarımız vardır ve şu anda da bizim takriben 3 bin konteynere ihtiyacımız vardır, konteyner iş yerine ihtiyacımız vardır. Yine, en büyük sorunlardan, sıkıntılardan bir tanesi de orta hasarlı binaların belirsizliğidir ki orta hasarlı binaların hak sahibi vatandaşlarımız yerinde dönüşüm imkânından yararlanmak için kredi başvurusunda bulunduklarında mevzuata göre kredi kullandırımı için bitmiş bir bina olması ve bu konuda ipotek konulması şartıyla mümkün olmaktadır. Dolayısıyla orta hasarlı binaların yerinde dönüşümü için başvurulan vatandaşlarımız bu mevzuat şartlarında mağduriyet yaşayacaklardır. Yine, bu binalarda yaşayan, orta hasarlı binalarda yaşayan -kış şartlarında- vatandaşlarımızın elektriği, suyu olmasına rağmen doğal gazları kesiktir ve bu orta hasarlı binalarla ilgili yetkili ağızdan gerekli açıklamanın yapılmasını bekliyoruz. Yine, ekonomik olarak evini yaptıramayacak durumda olan vatandaşlarımız için deprem bölgesine yönelik faizsiz kredi veya uzun vadeli düşük faizli kredi imkânı sağlanmalıdır.” diye konuştu.

-“360 gün önce 6 Şubat’ın soğuk ve karanlık gününde yaşadığımız acı, kelimelere sığmayacak kadar büyük”

Milletvekili Mehmet Fendoğlu, “Yerinde dönüşen vatandaşlar TOKİ’de çekilecek ilk kuraya katılmıyor çünkü bu konuda yeteri kadar bilgi alamadılar; bilgi kirliliği had safhada, Çevre Bakan Yardımcımız Vedat Gürgen Bey’in Malatya’da yapacağı bir toplantıda STK’larımızı ve Kışla Caddesi esnaflarımızı toplayarak hak sahipliği hakkında olsun, yıkılacak işyeri ve orta hasarlı binalar konusunda gerekli ve sağlıklı bilgiyi vereceğini düşünüyorum. 360 gün önce 6 Şubat’ın soğuk ve karanlık gününde yaşadığımız acı, kelimelere sığmayacak kadar büyük; kaybettiklerimizin yarattığı boşluk, yüreğimizde Malatya’nın topraklarına kazınan, kalbinde yankılanan acıyla birlikte yıllarca biriktirdiğimiz anılarımız bir anda toprağın derinliklerine gömüldü. Evlerimiz, mahallelerimiz, köylerimiz, tüm yaşam alanlarımız depremin sessiz çığlığına karıştı; o an acının soğuk ve keskin bir bıçak gibi yüreklerimizi paramparça ettiği, sadece binaların değil yüreklerimizin de yıkıldığı gündü. Ancak öncelikle, kadim Türk tarihîmizden gelen millet olma şuuru; doğduğumuz, bize kimlik kazandıran memleketlerimizin kendi özünde barındırdığı, bizi bir ve beraber yapan memleket sevdası; ata, baba toprağımızın suyunda ve mayasında bulunan Malatya ruhu tüm zorluklara karşı ayakta kalmayı başardı. Biz bunu 6 Şubat’ta hep birlikte, omuz omuza kahramanlıklar sergileyerek dünyaya gösterdik. Allah beterinden saklasın, Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin, Allaha emanet olun.” ifadelerini kaydetti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın